Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za sudionike uprizorenja Kristove muke

Zaprešić (IKA)

Korizmena duhovna obnova za sudionike uprizorenja Kristove muke održana je u subotu, 18. ožujka u Dvorani bl. Alojzija Stepinca župe sv. Petra ap. u Zaprešiću.

Nakon uvodne molitve za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca duhovni nagovor imao je vlč. Vatroslav Siketić. Pročitavši evanđeoski izvještaj Muke i Uskrsnuća Gospodina Isusa Krista po Mateju predavač je podsjetio kako uprizorenja Muke Kristove mogu pomoći. Sv. Ignacije Loyolski i isusovci su u svojoj povijesti dali veliki pothvat scenskih uprizorenja, različitih epizoda iz Biblije napose uprizorenja Kristove Muke i Uskrsnuća. Sve to podsjeća da to nije priča i proizvod fikcije nego izvještaj vjere, izvještaj srca koji vjeruje u Gospodina, a koji dopušta svoje Srce na križu probosti.

U svom izlaganju predavač je postavio retoričko pitanje: Što scensko uprizorenje Kristove muke i Kristovog uskrsnuća znači za narod Božji danas u našem vremenu? Nastavio je pojašnjavati rekavši da „današnji čovjek više voli video uratke, fotografske materijale nego da sebe pripremi i pokloni sebe za scensko uprizorenje“. Osvrnuvši se na likove koji se spominju u Kristovoj Muci naglasio je njihovu važnost rekavši da je svako od njih nezamjenjiv.

Govoreći članovima i sudionicima koji scenski uprizoruju Muku Kristovu posvjestio je kako sama zajednica postaje dio evangelizacije i moćni znak pronoseći evanđelje u svijetu. Predavač vlč. Siketić upozorio je kako scenska uprizorenja Muke Kristove i Uskrsnuća danas ne gube nimalo na težini jer čovjek današnjeg vremena je gladan Boga možda više nego ikada.

U svojim zaključnim riječima vlč. Siketić ustvrdio je kako se preko scenskih uprizorenja Muke Kristove vidi glavna kršćanska nota, a to je nasljedovanje Krista. „On je već prije nas prošao, a mi ga pratimo. Isus je naša srca preorao kao zemlju, a nama je da darujemo svoje talente i upotrijebimo za Njega“.

Duhovna obnova članova Stepinčeve oaze mira završila je zajedničkom molitvom i prigodnim domjenkom.

Udruga „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića na petu korizmenu nedjelju, 26. ožujka 2023., gostuje u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju (Trg Velike Gospe 3). U 15 sati će, u parku kod zgrade Poljoprivrednog kombinata Jasinje, uprizoriti Kristovu muku i posljednje trenutke Isusova života.

Tjedan dana poslije na uočnicu Nedjelje Muke Gospodnje – Cvjetnicu, u subotu, 1. travnja u sklopu seminara „Hosana Sinu Davidovu“ u Kući susreta Tabor u Franjevačkom samostanskom dvorištu u 15 sati biti će prikaz posljednja dva dana Isusovog života.