Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put mladih Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Križni put mladih Šibenske biskupije održan je 18. ožujka. Mladi su u Godini zahvalnosti u kojoj se obilježava 725. godina od osnutka Šibenske biskupije molili za biskupiju i mlade.

Pobožnost je započela u katedrali svetog Jakova. Prve tri postaje pobožnosti bile su na području župe Katedrala i Dolac. Župnik don Krešimir Mateša mlade je proveo kroz povijest katedrale, tvrđave sv. Mihovila i crkve svetog Križa, gdje su bile prve tri postaje.

U župi Njivice ,gdje je bila četvrta postaja, mlade je dočekao župnik don Gabrijel Jagarinec sa svojim mladima i župljanima koji su pripremili okrepu. Sljedeća postaja bila je crkva svetog Vida u blizini šibenskog mosta, a nakon toga mladi su nastavili prema arheološkom lokalitetu Prižba gdje se nalazi ranokršćanska dvojna bazilika.

Nakon pjesme i molitve mladi su od Prižbe do crkve blaženog Alojzija Stepinca u Srimi nastavili u šutnji. Po dolasku u Srimu mlade su svečano dočekali križem i barjakom mladi i župnik iz Srime don Anto Pvalović koji je sa župljanima pripremio ručak za sve sudionike pobožnosti.

U Vodicama postaje su bile kod „Hangara“, u staroj crkvi svetog Križa kao i u župnoj crkvi Našašća svetog Križa. U Vodicama je s mladima bio župnik don Franjo Glasnović koji je govorio o povijest crkvi i štovanja Kristova križa u Vodicama.

U predvečerje mladi su stigli podno svetišta na Okitu gdje ih je dočekao šibenski biskup Tomislav Rogić. Na putu prema vrhu izmoljena je zadnja postaja. Više o okitskom čudu, o stablu klena koje bi cvjetalo pola sata prije mise Polnoćke na Badnjak kazali su bračni par Marko i  Tea Juričev Martinčev.

Pobožnost križnog puta završila je misnim slavljem u crkvi Gospe od Okita koje je predvodio biskup Rogić. U homiliji je mladima istaknuo na važnost činjenja dobrih djela iz ljubavi. „Bog želi da ga upoznate i prihvatite, a svaki križ da iz ljubavi nosite. Bogu je ljubav mila, a ne žrtve. Svaki čin koji je učinjen iz ljubavi jedino vrijedi, sve što je učinjeno iz koristi i interesa ne vrijedi”, poručio je biskup Rogić.

Potom je naglasio kako se Bog daruje u bližnjemu. „Ono što drugom učinite iz ljubavi to je ono što vrijedi. Bog se toliko ponizio da nas spasi. Isusovom smrću i raspećem Bog je pokazao koliko nas voli. Nekoga voliš koliko si se spreman za njega žrtvovati”, kazao je biskup mladima.

Na kraju slavlja biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić uputio je riječi zahvale. „Dragom Bogu na prvom mjestu, mladima, biskupu, najbližim suradnicima i svima onima koji su doprinijeli da se u ovom prekrasnom svetom danu dogodi radost susreta, zajedništva nas sa Živim Bogom”, kazao je vlč. Vrcić.

Molili su za biskupiju koja slavi 725 godina, mlade, sve u potrebi te se prisjetili prvog križnog puta mladih koji je završio na Okitu prije 20 godina.

Prije odlaska mladi su se zadržali u kraćem druženju uz okrepu koju su priredili župljani Vodica.