Budi dio naše mreže
Izbornik

Krštenje jedanaestoga djeteta u obitelji Jaroš

Velika Gorica (IKA)

Župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije vlč. Norbert Ivan Koprivec na Misijsku nedjelju, 18. listopada, krstio je, kao izaslanik Nadbiskupskoga duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, Ivana Mariju, jedanaesto dijete obitelji Jaroš.

Na početku homilije, obraćajući se župljnima, kumovima i obitelji, župnik Koprivec čestitao je roditeljima na hrabrosti i otvorenosti životu, istaknuvši da je veliki dar župnoj zajednici novi život, koji su na svijet donijeli roditelji Marijana i Siniša.

„Biti odan Bogu i njemu služiti iskrena srca. To je poziv današnje zborne molitve. Služiti Bogu. On treba biti prvi u svem našem djelovanju. Činilo se da je tako bilo kod farizeja, pismoznanaca pa i kod herodovaca. Međutim svi oni gledali su svoje interese te su se čak udružili protiv Isusa. Tražili su način kako ga uhvatiti u riječi te ga nakon toga ukloniti. Isusu postavljaju klopku pitanjem: ‘Učitelju! Je li dopušteno dati porez caru ili nije?’ Nadali su se da će Isusa uhvatiti u riječi. Isus međutim poznaje njihove namisli. Poznaje ih dobro: da su licemjeri, dvolični tj. jedno govore a drugo misle. Njegov odgovor je neočekivan i jasan.

No, Isus ide dalje: „Podajte Bogu Božje.“ Bogu pripada slava, čast i hvala. Učenici farizejski ne daju ono što Bogu pripada. Više drže do cara nego do Boga. Prihvaćaju cara, a ne prihvaćaju Isusa kao Mesiju. Zato Isus kaže da treba Bogu dati što pripada Njemu. Komu mi iskazujemo slavu, čast i hvalu? Politici, novcu, sebi?” postavio je pitanje župnik Koprivec te nastavio: „Božje je važnije od careva. Prvo u životu mora biti ono što je Božje, što pripada Bogu. Čovjek pripada Bogu. Plaćati porez caru je potrebno, a u priznavanju Boga svojim Gospodinom nema kompromisa. Bog je stvoritelj svega, sve njemu pripada, pa tako i car i svi vladari. Ispravan odnos prema Bogu uvjet je ispravnog odnosa prema svemu drugom. Božje prvenstvo mora biti u ljudskom srcu jer ono je njegova slika. Blago živog Boga naše je srce. Vratimo se zbornoj molitvi: ostati odan Bogu uvijek i njemu služiti iskrena srca. Danas slavimo svjetski Dan misija. Misija svakog kršćanina je da svjedoči Isusa koji je svjetlo svijeta. Misija svakog kršćanina jest da sve ljude vodi k Bogu i svim ljudima donosi Boga. Svaka Euharistija je susret s Bogom. Njemu ide sva slava, čast i hvala! On je iznad svih vladara. Njemu se jedinom klanjajmo i služimo”, zaključio je vlč. Koprivec.

Ovom prilikom obitelji, koja uz malog novokrštenika ima još šest djevojčica Mariju, Tereziju, Bernardicu, Ivanu, Katarinu, Mirnu Mariju i četvoricu dječaka Ljudevita, Franju, Mihaela i Josipa Mariju, od kojih su trojica ministranti, uručen je prigodni dar nadbiskupije.

Zagrebačka nadbiskupija, vođena nakanom da se u župnim zajednicama što više promiče izvorna i cjelovita istina o životu, braku, obitelji i odgoju djece, odlučila je da na krštenjima djece iz brojnih obitelji bude nazočan biskup ili delegat NDS-a kao moralna i duhovna potpora konkretnoj obitelji u zajedništvu s cijelom župnom zajednicom na misnom slavlju.