Budi dio naše mreže
Izbornik

Libanonski maronit Michel Jalakh novi tajnik Dikasterija za Istočne Crkve

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u srijedu 15. veljače libanonskog maronitskog svećenika oca Michela Jalakha, O.A.M., trenutačno rektora Sveučilišta Antonine u Baabdi u Libanonu, za novog tajnika Dikasterija za Istočne Crkve, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Rođen 27. kolovoza 1966. u Baouchriehu (Libanon), o. Jalakh položio je svoje prve redovničke zavjete 15. kolovoza 1983. u Antonijanskom maronitskom redu, a za svećenika je zaređen 21. travnja 1991. Od prosinca 2000. do srpnja 2008. radio je u tajništvu tadašnje Kongregacije za Istočne Crkve. Doktorirao je ekleziologiju na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu 2008. godine.

Od 2013. do 2018. bio je glavni tajnik Bliskoistočnog vijeća Crkava (Middle East Council of Churches) te član Povjerenstva za ekumenske odnose Skupštine katoličkih patrijarha i biskupa u Libanonu (Commission for Ecumenical Relations of the Catholic Patriarchs and Bishops Assembly in Lebanon). Bio je predavač na Sveučilištu Antonine u Baabdi, gdje je postao i rektor 2017. godine.

Papa Franjo je 21. studenog 2022. imenovao novog prefekta Dikasterija za Istočne Crkve: šezdesetsedmogodišnjeg nadbiskupa Claudija Gugerottija, do tada apostolskog nuncija u Velikoj Britaniji. Nadbiskup Gugerotti započeo je svoju službu 16. siječnja 2023. godine, izvještava Vatican News.