Budi dio naše mreže
Izbornik

Lipanjske radionice u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku

Osijek (IKA)

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku nastavljen je drugi ciklus programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ s radionicama u lipnju.

Prvu lipanjsku radionicu u srijedu 2. lipnja održala je medicinska sestra Katica Andraši na temu „Higijena“. Fokus radionice bio je na važnosti održavanja osobne higijene; redovnom pranju ruku, održavanju higijene usne šupljine i zubi te prostora i odjeće. Korisnicima se naglasilo koliko je bitno usvajanje higijenskih navika, posebno za njih koji žive u maloj zajednici, čime brinu ne samo o sebi i svome zdravlju već i o zdravlju drugih osoba.

Potom je u ponedjeljak 14. lipnja uslijedila psihosocijalna radionica Božidara Popovića, psihijatra i psihoterapeuta. „Otvoreni razgovor otišao je u zanimljivom smjeru i korisnici su otvorili srca pričom o ljubavi. Prisjetili su se priča iz mladosti, ali su se dotaknuli i  trenutnih situacija. Osim o ljubavi razgovaralo se o ljubomori, granicama u odnosu, što za koga znači ljubav, a za sljedeći put otvorila se tema prijateljstva“, poručili su iz Centra.

U srijedu 16. lipnja psihosocijalnu radionicu održala je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić. U uvodnoj radionici predstavile su se teme i aktivnosti ovog ciklusa te analiza očekivanja korisnika. Kraj radionice je bio usmjeren izgradnji sigurnog i podražavajućeg okruženja u grupi kako bi daljnja druženja bila ugodna i korisna.

U sklopu radno terapijskih radionica, u četvrtak 17. lipnja, održana je radna akcija ličenja zidova. „Kroz rad korisnici su pridonijeli uljepšavanju prostora u kojem borave, ali su se mogli i kreativno izraziti. Obojili su zidove koji su postali platno na koje su imaju mogućnost „izliti“ svoje misli i emocije kroz boje i različite motive. Nakon rada, zajedno sa stručnim suradnicima i djelatnicima, okrijepili su se uz roštilj i ponosno pokazivali svoj vrt“; poručili su iz Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Foto: Centar za prihvat beskućnika