Budi dio naše mreže
Izbornik

Listopadska Kana

Zagreb (IKA)

Listopadski broj Kane obuhvaća niz aktualnih pitanja - od koronavirusa, nove enciklike pape Franje Fratelli tutti, vjeronauka i škola i župnih kateheza za odrasle, do brige za zajednički dom i sve stvoreno te mnogih drugih.

U Pitanju sadašnjeg trenutka Josip Grbac upozorava na jedan novi način življenja vjere. U tekstu Samo bolest ili promjena života? ističe da živjeti vjeru u samoći nije lako te da pred  Crkvom i nje­zinim djelatnicima stoji epohalni zadatak ponuditi ljudima neke nove načine vjero­vanja i života u skladu s vjerom.

Još jednom zanimljivom temom u novom broju Kane bavi se i Stjepan Baloban u svojoj kolumni pod naslovom Ući u dijalog sa svima o zajedničkom domu. Naglašava pritom da je ekološka tematika prema socijalnoj enciklici pape Franje Laudato si’. En­ciklika o brizi za za­jednički dom jedna od važnijih tema s kojom nam je ozbiljno se pozabavi­ti i u Crkvi u Hrvatskoj danas i sutra.

Temom ekologije u ovom se broju Kane bavi i autor Đurica Pardon koji se u rubrici Putovi cjelovite ekologije javlja tekstom Zahvalnost i briga za stvorenja u duhu sv. Franje, a na tu se temu nadovezuje Krešimir Cerovac u rubrici Znanost i vjera člankom Aqua fons vitae (Voda je izvor života).

Od prošlog, rujanskoga broja u Kani se veća pozornost posvećuje temama vezanima uz učitelje, vjeroučitelje, nastavu vjeronauka. U ovom broju toj se temi prostor otvorio u velikom razgovoru s poznatim zagrebačkim teologom, ujedno vjeroučiteljem Nikolom Kuzmičićem, koji je i inače dugogodišnji autor u Kani. Kuzmičić svoju kreativnost i duhovnost aktivno ulaže i u satove vjeronauka te s kolegama promišlja i djeluje vezano uz poboljšanje toga nastavnoga predmeta i njegova položaja. Za Kanu je govorio o temama školskoga vjeronauka, osobinama koje treba imati vjeroučitelj 21. stoljeća, župnim katehezama odraslih i dr.

U ovom se broju Kane mogu pronaći još dva razgovora: onaj s misionarkom s Haitija s. Anom Uložnik, te s profesoricom i autoricom Nadom Babić.

Uz rubrike kao što su Ženska strana medalje (tekst Žena i njezina autentičnost), Vrijeme i riječ (promišljanje fra Darka Teperta o enciklici Fratelli tutti), Obiteljski savjetnik, Meditacije i druge, svaki će čitatelj, otvoren vjeri i društvu sadašnjega trenutka, pronaći ponešto za sebe.