Budi dio naše mreže
Izbornik

Listopadski spomen sl. Božjega Antuna Mahnića

Krk (IKA)

U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega Antuna Mahnića, svakog 14. u mjesecu slavi se misa u krčkoj katedrali, a predvodi je jedna od redovničkih zajednica s prostora Krčke biskupije te onih zajednica koje su bile povezane sa slugom Božjim.

Tako je u srijedu 14. listopada misu u krčkoj katedrali predvodio gvardijan samostana sv. Franje u Cresu fra Vitomir Glavaš, OFMConv.

Postulator Saša Ilijić pozvao je da na listopadski spomen sluge Božjega “ujedinimo svoje molitve za očuvanje Krčke biskupije i cijele Domovine od virusa Covid-19, te da se iz neizvjesnosti situacije u kojoj smo se svi našli zbog pandemije naučimo pouzdati se u Boga”.

Nakon pozdrava, fra Vitomir istaknuo je neke poveznice sluge Božjega s franjevcima konventualcima s kojima je usko surađivao kao biskup u Krku, želeći im tako povjeriti službe za pastoralno i socijalno djelovanje u Krčkoj biskupiji. Samostanska zajednica na Svetom Duhu u Zagrebu čuva i Mahnićev kalež koji su mu darovali slovenski svećenici u prigodi biskupskog posvećenja 1897. godine, a koji su franjevci konventualci od Mahnića dobili na poklon, budući je uprava provincije u Mahnićevo vrijeme bila u Cresu.

U propovijedi fra Vitomir osvijetlio je otajstvo kršćanskoga hoda, života u Bogu na koji poziva sluga Božji biskup Antun svojim primjerom ustrajnosti i čvrste uronjenosti u Isusa Krista i njegov sveti Križ:

Biskup Mahnić je kao svoje biskupsko geslo odabrao sintagmu: U Križu je spas. Slijediti Isusa ne znači samo uzeti križ, nego ići za Njim znači biti svjestan kakav stav On ima. U križu Kristovu prepoznati snagu ljubavi kojom ga je sam Isus nosio i tako biti odlučan i imati čvrste stavove u životu jer svoje uporište pronalazimo u samome Ocu. Nasljedovanje Krista neminovno će naići na zapreke, protivštine, neodobravanja, nepravedne prigovore i površne kvalifikacije. Ali, Kristov vjernik, učenik, svjestan je sakramenata u sebi u kojima nalazi to božansko uporište koje daje snagu u svakome trenutku njegova života.

Tako je i biskup Mahnić svoju snagu crpio iz križa Kristova, te je tako snažno mogao podizati glas prema svim protivštinama koje su prijetile njegovoj biskupiji, svećenicima, vjernicima laicima, mladima, svakome čovjeku. On neka nam pomogne nasljedovati Isusa Krista i poput Njega uvijek sebe davati za druge, zaključio je propovjednik.

Na svetoj su misi uz fra Vitomira Glavaša koncelebrirali svećenici: preč. Franjo Velčić, generalni vikar, vlč. Anton Valković, župnik Krka i vlč. Saša Ilijić, postulator. Na koncu je fra Vitomir predmolio je molitvu na grobu Sluge Božjega.