Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni dvobroj revije „Svjetlo riječi“

Sarajevo (IKA)

Iz tiska je izašlo novo izdanje revije Svjetlo riječi s temom „Hodočašće: Susret s Bogom”.

Cilj je čitatelje potaknuti na promišljanje o hodočašću kao vjerskom, ali i društvenom pojmu.

O samom hodočašću pisao je Marijo Žunić koji je dao odgovore na pitanja gdje se u Svetom pismu spominju hodočašća te koji su motivi modernog čovjeka za hodočašćenje. Više o hodočašću u pučkoj tradiciji i svetištima u BiH može se pročitati u tekstu Ane Papić.

Hodočastimo li mi danas ovim svijetom? Koga slijedimo i kako izgleda potraga za spokojem modernog čovjeka? – na razmišljanje o ovim pitanjima navest će kolumna prof. dr. Snježane Šušnjare, a magistra filozofije Maja Herman Duvel podsjeća na važnost kršćanskog odgoja i uloge obitelji u dječjoj percepciji pozitivnih životnih vrijednosti.

U ovom broju objavljen je razgovor s fra Karlom Lovrićem koji je hodočastio u brojna marijanskih svetišta, a potom o njima objavio i knjigu. Može se pročitati o tome kako fra Karlo gleda na važnost vjerničkog čina hodočašća, kako se prikladno pripraviti za hodočašće te je li se, do danas, pristup hodočašću promijenio.

U tekstu dr. sc. fra Vilija Radmana može se saznati što znači biti slobodno ljudsko biće, kakav je odnos slobode i stvarnosti i kakva je naša odgovornost u kreiranju osobnih sloboda. Oni koji traže inspiraciju što čitati ovoga ljeta, pozornost mogu obratiti na nove tekstove Borisa Becka, Luka Paljetka i Ive Pranjkovića. Boris Beck piše o knjizi kojoj se stalno vraća, akademik Paljetak analizira djelo Maka Dizdara, dok jezikoslovac Ivo Pranjković piše o najpoznatijem djelu fra Martina Nedića.

U reviji se može otkriti koja mjesta se mogu posjetiti ovo ljeto: Dragica Zeljko Selak u svojoj reportaži piše o čarima otoka Visa, a Dalibor Ballian predstavlja Kupreška jezera.

Ključne riječi:
Svjetlo riječi