Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni trobroj „Marije“

Split (IKA)

Iz tiska je izišao ljetni trobroj lista „Marija“ za lipanj-srpanj-kolovoz (7-8-9.2022).

U Uvodniku urednik spominje Božju česticu za kojom traga svaki čovjek, a kršćanin ju je našao na Stablu života, kojega je zasadila majka Marija kada je rodila Spasitelja – Isusa Krista. Tako, kao kršćani, već posjedujemo ključ života; ključ koji otvara Bože Nebo, gdje u Vrtu raste Božje stablo života, gdje zrije Božja voćka, u kojoj se nalazi Božja sjemenka, Božja čestica, navodi urednik.

U poruci za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba papa Franjo naglašava da je zajednička sreća „kruh koji se zajedno blaguje“.

Ivan Bodrožić (Prekoračiti granicu) piše kako je Marija prva prešla preko granice koja razdvaja dva svijeta. Ulaskom u nebesku slavu ona je primjer kako „ljudsko biće može prijeći granicu ljudskosti i pobožanstveniti se“. Dinko Aračić (Marijin bogoslovac) predstavlja znamenitoga španjolskoga isusovca Francisca Suáreza, koji je, kao prvi mariolog, opisao „cjelovitu i opširnu pouku o Blaženoj Djevici Mariji“. Rina Tomelić (Da mi je to doživjeti) opisuje radost jedne bake koja je svaki dan molila Gospinu krunicu za Pelješki most i dočekala otvaranje.

Ante Branko Periša (Bogoljubna), u rubrici likovna kultura, opisuje neobičnu ikonu zvanu Bogolubskaja, koja je, uz Višgorodsku ili Vladimirsku, obilježila početak rađanja dvaju slavenskih naroda, Ukrajinca ili Rus’koga naroda u Kijevskoj Rus’i i Moskovita ili Rusa u Moskoviji.

U nizu (In memoriam) preminulom uredniku fra Petru Lubini, Dinko Aračić naglašava kako je fra Petar uistinu bio Marijin glasnik (urednik lista i marijanski štovatelj), kada je pošao stopama Nazaretske djevice, i kao „Marijin trudbenik“, pisao tekstove i izdavao knjige marijanske tematike. Kristijan Stipanović (Zahvalnica) piše o svom pastoralnom prijelazu od Imotskoga (od Gospe od Anđela) do Splita (do Gospe od Zdravlja).

Urednik spominje (Gospa se vratila doma) sliku hrvatskoga kasnorenesansnoga majstora Andrije Medulića (†1563.) pod nazivom: Bogorodica s Djetetom, koja se „vratila doma“ zahvaljujući darovnici kolekcionara dr. Dinka Podruga iz New Yorka.

Danica Bartulović (Najveća planina) u duhovnoj misli veli da nam je Bog darovao život i da kao „stvorovi moramo pokazati da smo dostojni toga života“, hodeći za majkom Marijom. Don Stanko Jerčić (Opraštanje) homiletski pita: Jesmo li (mi) sposobni oprostiti? I odgovara, što će Bog učiniti s nama, prema Svetom pismu: Za leđa ću baciti sve grijehe vaše, ni spominjati ih se više neću!

Kao i redovito, na četiri stanice urednik je izabrao zanimljive vjestice iz marijanskoga svijeta. Misaoni tekst (Veronikin rubac) od nepoznatoga autora donosi vapaj zaručnice Veronike da joj Bog podari sreću majčinstva.

Zapis Nedjeljke Andrić-Novinc (Gospa neumorno pomaže) govori o obraćenju jednoga mladića zahvaljujući majčinoj molitvi Gospine krunice. Pismo dobroga oca Ante Antića upućeno Ivu Mužiću, iz Miljokazi na putu svetosti, Zagreb 2022., str. 158. zapravo je duhovna misao upućena svakom vjerniku.

I na ovitku, na trećoj i četvrtoj stranici nalazi se tekst (fra Petra Lubine) o crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu u Međimurju (sa slikom crkve na poleđini).

 

Ključne riječi:
Marija