Budi dio naše mreže
Izbornik

MAĐARSKI BISKUPI ZATRAŽILI OD NOVE VLADE JAMSTVA VJERSKE SLOBODE I NASTAVAK DRUŠTVENOG PREUSTROJA

IKA

Članovi Stalnoga vijeća Mađarske biskupske konferencije na čelu s ostrogonsko-budimpeštanskim nadbiskupom metropolitom i mađarskim primasom kardinalom Laslom Laskajem susreli su se 23. kolovoza s novim predsjednikom mađarske vlade Gyulom Hornom i suradnicima.

Budimpešta 27. 8. 1994. (IKA) – Članovi Stalnoga vijeća Mađarske biskupske konferencije na čelu s ostrogonsko-budimpeštanskim nadbiskupom metropolitom i mađarskim primasom kardinalom Laslom Laskajem susreli su se 23. kolovoza s novim predsjednikom mađarske vlade Gyulom Hornom i suradnicima.
Izrazivši svoju zabrinutost zbog sadašnjeg stanja u društvu, mađarski su biskupi od nove vlade, koju sačinjavaju bivši komunisti i jedna liberalna stranka, zatražili jamstva za vjersku slobodu i nastavak društvenog preustroja. Biskupi su predsjedniku vlade predali posebno pismo u kome se između ostalog zahtijeva potpora države obiteljima s brojnom djecom, nastavak vjeronauka u školama (gdje je on neobavezan predmet) i plaće za vjeroučitelje, kao i stvaranje vojnog ordinarijata u skladu sa sporazumom koji je prethodna mađarska vlada potpisala sa Svetom Stolicom. Biskupi su, također, zatražili povrat ili odštete za dobra oduzeta Crkvi prije 45 godina kao i aktivno sudjelovanje vjerskih poglavara u odlukama vlade koje se tiču njihovih zajednica.