Budi dio naše mreže
Izbornik

Majčin dan u svetištu Majke Božje Močilske

Močile (IKA)

Koprivničko svetište Majke Božje Močilske već petnaestu godinu zaredom domaćin je brojnim učenicima Osnovne škole „Đuro Ester“ koji pod vodstvom svojih učitelja i vjeroučitelja, glazbeno-scensko-literarnom kreativnošću već tradicionalno obilježavaju Majčin dan.

Premda škola teritorijalno ne pripada sastavu župe Močile, župnik mons. Leonard Markač dugi niz godina uspješno surađuje i s područnom školom „Vinica“ i matičnom školom „Đuro Ester“, na korist svih učenika, većinom župljana Močila. U školski se sustav, na opće nezadovoljstvo roditelja, učenika i učitelja uvlače nekršćanske vrijednosti, profanizira se svetost obitelji i vrijednost obiteljskog poretka pa ovakvi susreti i prijateljstva daju nadu kršćanskim obiteljima da žive svoju crkvenost u svakodnevici.

„Veliko mi je zadovoljstvo već petnaesti puta zaredom biti domaćin ovog hvalevrijednog okupljanja majkama u čast. Ovdje u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM, pod okriljem plašta Majke Močilske, svi mi, i roditelji i djeca s dubokim poštovanjem i zahvalnošću za svoje nebeske majke, dajemo hvalu onoj prvoj među ženama, Nebeskoj Majci, zagovornici. Zahvaljujem ravnateljici Sanji Prelogović koja nastavlja stopama svojih prethodnika i ne zatire put vrijednoj tradiciji. Radost i veselje ove djece neka svima nama bude poticaj da ih čuvamo i odgajamo za istinska dobra“, rekao je mons. Markač.

Ravnateljica Prelogović zahvalila je cijelom učiteljskom kolektivu koji, svaki na svome području rada, pridonosi rastu svakog djeteta pojedinačno. Prisjetila se svojih školskih dana, kada je još kao djevojčica nastupala u tome istome dvorištu u kojem sada stoji kao ravnateljica.

Školsko-crkvenom zajedništvu pridonijela je i Osnovna škola „Andrija Palmović“ iz Rasinje na čelu s predstavnicom, učiteljicom Ljiljanom Zagrajski čiji dolazak potvrđuje da u zajedništvu i međusobnoj suradnji svaki životni poziv biva kvalitetniji.

Na kraju susreta, djeca su majkama poklonila simbolične čestitke koje su ovih dana izrađivali zajedno sa svojim vjeroučiteljima.

 

Ključne riječi:
Majčin dan Močile