Budi dio naše mreže
Izbornik

„Malo Gerardovo“ u Đurđinu

Đurđin (IKA)

Dana 19. rujna, na prvu nedjelju nakon rođendana sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića (rođen je 16. rujna 1876.), župna zajednica sv. Josipa Radnika, u njegovom rodnom kraju, u Đurđinu, slavila je euharistiju spominjući se 145. obljetnice rođenja o. Gerarda.

Zajednici su se na misnome slavlju pridružila još dva člana karmelske zajednice te članovi Karmelskog svjetovnog reda iz Sombora i nekoliko gostiju iz Novog Sada.

Najprije su štovatelji o. Gerarda hodočastili do Gerardova križa, koji se nalazi na mjestu gdje je bio njegov rodni salaš. Nakon molitvenog hodočašća, slavljena je misa u župnoj crkvi, koju je predslavio gost iz somborskog Karmela o. Tiho Radan OCD, vicepostulator kauze za beatifikaciju sluge Božjega o. Gerarda.

„Isus drugi puta najavljuje muku Dvanaestorici koji ne razumiju što On govori, ali se ne usuđuju pitati. Štoviše, oni sanjaju o prvom mjestu. Da čovjek postaje velik služenjem Isus zorno pokazuje stavljajući jedno dijete pred njih. Za razliku od odraslih koji često šute da bi ispali pametniji, djeca se ne stide svoga neznanja pa zato ponizno i poučljivo pitaju. Tu vrlinu trebali bi odrasli trebali zadržati ili ponovno naučiti. Živeći u svijetu ambicija i laktanja za bolji položaj, apostoli su podlegli mentalitetu zemaljskom i svjetovnom po kojem je netko to važniji što je na višem položaju. Isus im objavljuje paradoks služenja i malenosti: ‘Tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!’ Zatim postavlja dijete kao sliku svih kojima je potrebno služenje odraslih, zdravih, mladih i pametnih. Grleći to dijete, on se poistovjećuje sa svima duhovno malenima koji priznaju da im treba pomoć zdravih i odraslih, ali i sa svima koji čak ne mogu ili neće zatražiti pomoć“, kazao je, među ostalim, propovjednik.

Nakon mise vjernici su se pomolili kod slike o. Gerarda, a zatim se okupili ispred vjeronaučne dvorane koja je prošle godine, za vrijeme dok je na ovoj župi služio vlč. Dražen Dulić, renovirana i blagoslovljena. Ove godine postavljena je ploča koju je o. Tiho blagoslovio, te je dvorana dobila ime „Pastoralna dvorana o. Gerard Tomo Stantić“, kaže župni upravitelj Đurđina vlč. Daniel Katačić.

Župljani i gosti družili su se, nakon mise, uz agape.