Budi dio naše mreže
Izbornik

Maria Maravillas de Jesus – nova španjolska svetica

Vatikan (IKA )

Njezine su je sestre četrdeset osam godina birale za poglavaricu samostana

Vatikan, (IKA) – Papa će u nedjelju u Španjolskoj proglasiti svetom karmelićanku Mariju Maravillas Pidal y Chico de Guzman, rođenu 1891. godine.

Otac joj je bio španjolski veleposlanik pri Svetoj Stolici, ministar gospodarstva i zauzimao i druge istaknute državne položaje. Primila je dobar odgoj, bila je pametna, usmjerena na dobro i otvorena milosti Božjoj. Čitajući tekstove sv. Terezije od Isusa i sv. Ivana od Križa uvjerila se da je Karmel Marijin red i odlučila se za takav život iz ljubavi prema Kristu i za spas duša.

Godine 1919. ušla je u karmelićanski samostan u Madridu, odakle je zatim osnivala nove samostane, najprije u blizini Madrida, a onda diljem Španjolske. Kad je od 1931. do 1939. u Španjolskoj zavladao vjerski progon, teško je trpjela i mnoge noći provela moleći. Kad je 1936. izbio građanski rat, karmelićanke su otjerane iz samostana te odvedene u Madrid, gdje su vrlo teško živjele, održavale pravila, ispovijedale vjeru pred neprijateljima i progoniteljima koji su ih neprestano pretraživali i prijetili im. 1939. su se vratile u svoje potpuno uništene samostane, gdje su obnavljale zidove i redovnički život, a Marija Maravillas nastavila je s novim osnivanjima. Odlikovala se brojnim vrlinama, milosrđem, pouzdanjem u Božju providnost, spremnošću na žrtvu i odricanje. Njezine su je sestre četrdeset osam godina birale da im bude poglavarica samostana. Bila je vjerna idealima svete Terezije, a kao poglavarica odlučna, razborita, dobra i blaga, iznad svega je voljela svoje kćeri poput majke, a one su joj uzvraćale.
Umrla je 1974. u osamdesettrećoj godini života okružena sestrama, ponavljajući svoju radost, jer umire kao karmelićanka.