Budi dio naše mreže
Izbornik

“Marija” za siječanj

Split (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkoga marijanskog časopisa ”Marija”, prvi za ovu godinu. Tekstovi u siječanjskom broju usmjeravaju na Isusov Rođendan te odjeke božićnoga i novogodišnjeg slavlja.

Božić se ističe kao obiteljski blagdan, pa je na naslovnici prikaz Svete obitelji (rad poznatoga talijanskog slikara Rafela Santija). Iz Papinih govora izdvojen je dio iz homilije koju je održao 25. svibnja 2014. u Betlehemu, a naslov je ”Evo vam znaka”. Stanko Jerčić osvrće se na naša slavlja blagdana Božića, podsjećajući zašto se Svi sveti nazivaju prvim Božićem i što smo za Božić uvezli sa Zapada. Nikola Kuzmičić u ”Zapisima s Kamenitih vrata” predstavlja dva Božića, a Silvana Dragun obrazlaže zašto imamo uzdići ”Srca gore, evo zore!”.

Glavni marijanski blagdan u siječnju je Svetkovina svete Bogorodice Marije, 1. siječnja, kojom nova godina i započinje. U uvodnoj riječi urednik fra Petar Lubina osvrće se na početak godine, pokazujući kako je naš život zapravo stalna mijena uspona i padova, pa je čovjek tako uvijek na početku te je osuđen na stalno započinjanje iznova. Majka Gospodinova u tom nam je najbolji putokaz, pa su na tu temu predložena i kratka razmatranja koja mogu poslužiti kao uvodi u radosna otajstva krunice. Kristian Stipanović predstavlja nam bl. Djevicu Mariju kao Majku Gospodinovu, objašnjavajući taj njezin naslov i našu vezu s njime. Ivan Bodrožić piše o Mariji kao Bogoobjaviteljici, što je vezano uz blagdan Bogojavljenja, koji je nadahnuće i Danijeli De Micheli Vitturi koja se u obiteljskoj rubrici pita koga imamo slušati, Božje glasnike ili svoje srce.

Proučavajući mariologiju tijekom povijesti, Dinko Aračić predstavlja sv. Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, i njegov odnos prema Gospi, a Miljenko Sušac Gospu kao onu preko koje vjernik najlakše može doći do Isusa. Ivan Ante Rozić upoznaje nas s ”genijalnim pedagogom” sv. Ivanom Boskom i njegovom ljubavi prema Gospi, a fra Ante Branko Periša predstavlja nam neobičnu sliku ”Božićna Blagovijest” francuskog slikara Eugenea Henrija Paula Gauguina (†1903.). Na srednjoj dvostranici Milan Ivanišević prikazuje nove Božićne marke iz Komiže, a Nedjeljka Andrić-Novinc razgovara s roditeljima četvero djece u obitelji Marinović iz Slavonskog Broda o radosti Božića i bogatstvu slavlja s više djece. U rubrici ”Svjedočanstvo” jedna prabaka kazuje što dobro mogu unucima i praunucima pružiti bake i prabake. Tu su i savjeti snahama kako se ophoditi sa svekrvama, misli velikana duha o Gospi i šale te marijanske vijesti iz domovine i svijeta, ponuda knjiga, zahvale, spomeni, darovi i preporuke te pokojnici koji su nas napustili posljednjih dana.

Zadnja korica ”Marije” posvećena je župnoj crkvi Rođenja bl. Djevice Marije u Gornjoj Lastvi u Boki Kotorskoj, koja je sagrađena g. 1410. na ostatcima starije. Unutar korice prikazana je njezina povijest, a na ovitku je fotografija crkve.

Ključne riječi:
Marija za siječanj