Budi dio naše mreže
Izbornik

MEĐUNARODNI KONGRES O IZGLEDU KRISTOVA LICA

Rim (IKA )

Rim, 13. 10. 1997. (IKA) - "Lice nad licima - Krist" naziv je Prvoga međunarodnog kongresa posvećenog otkrivanju Kristova izgleda otvorenog na Urbanovom Papinskom sveučilištu u Rimu u nedjelju, 12. listopada. Cilj je tog skupa, na kojem sudjeluje više o

Rim, 13. 10. 1997. (IKA) – “Lice nad licima – Krist” naziv je Prvoga međunarodnog kongresa posvećenog otkrivanju Kristova izgleda otvorenog na Urbanovom Papinskom sveučilištu u Rimu u nedjelju, 12. listopada. Cilj je tog skupa, na kojem sudjeluje više od 700 predstavnika, otkrivanje ljepote i pravoga puta u traženju Kristova lika za čime se osjeća sve veća potreba u društvu označenom vizualnom komunikacijom. Svake godine, kako je u uvodnom izlaganju rekao kardinal Fiorenzo Angelini, objavi se više od 1.000 knjiga o Isusu Kristu. To svjedoči o nastojanju suvremenog čovjeka da otkrije Boga. Riječ je o osobitom traženju “potaknutog nastojanjem oko produbljivanja ljudskih obilježja kojih je lice potpuni sažetak”. To može predstavljati opasnost, ali jednako tako i mogućnost. Stoga, zapitao se kardinal Angelini, zašto ne iskoristiti mogućnosti suvremenih sredstava priopćivanja također i za širenje pobožnosti prema Kristovu licu?
Misao vodilja kongresa, objasnio je o. Vincenzo Bertolone, “jest otkrivanje Božjeg lica u Kristu”. Put koji ujedinjuje sve ostale putove jest ljepota – osobito njezin transcendentalni vidik. Nastojanje oko njezina traženja osobito se očituje u bezbrojnim izrazima kojima smo nastojali oslikati Kristov lik unatoč tome što ni jedan novozavjetni pisac ne donosi opis njegova lica. Prvog dana skupa posebna je pozornost posvećena Kristovu liku u Starom i Novom zavjetu te liturgiji. Tim je kongresom ujedno označen i početak djelovanja Međunarodnog instituta za istraživanje Kristova lika, ustanovljenom i pravno priznatom 25. ožujka ove godine.