Budi dio naše mreže
Izbornik

Miholjska nedjelja u Mrežničkom Brestu

Mrežnički Brest (IKA)

Nedjelju iza blagdana sv. Mihaela, 2. listopada, Župa sv. Mihovila – Mrežnički Brest proslavila je zaštitnika svečanom misom koju je predvodio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca – Duga Resa vlč. Željko Nestić.

Predslavitelj je u propovijedi istaknuo kako je Gospodin stvorio vidljivi i nevidljivi svijet. Upravo to ispovijedamo svaku nedjelju kada molimo Vjerovanje u sklopu mise. Misna čitanja dana pred nas stavljaju pitanje vjere. Mnogi ljudi misle da je vjera tek neka ljudska izmišljotina – pokušaj čovjeka da opravda svoje postojanje, dok s druge strane se ističe kako je vjera privatna stvar pojedinca. Oba stajališta su kriva. Vjera je nešto drugo.

Vjera je prije svega stajalište prema Božjoj riječi. To je stav povjerenja u Boga. Vjera nas čini moćnima (ne u svjetskom poimanju moći), već moćnima da činimo čuda. Ta čuda proizlaze iz prihvaćanja vlastitog života s njegovim datostima – bolest, terapija, problemi unutar obitelji itd.

U susretu s nevoljama i jaukom ljudi, Gospodin poručuje da budemo strpljivi. Upravo strpljenje pokazuje spasenje koje Gospodin nudi – Božji poziv je tu i on ne prestaje, Bog ne zaboravlja svoj narod. Apostoli su to poznavali i zato su molili Isusa da im umnoži vjeru. Potrebno je moliti da imamo vjere jer nam vjera daje snagu da činimo čuda. Potrebno je da ispred sebe imamo riječi današnjeg psalma: Ako glas Gospodnji čujete ne budite srca tvrda. Propovijed je vlč. Nestić zaključio riječima proroka Habakuka – Pravednik će živjeti od svoje vjere.

Koncelebrirao je domaći župnik Mario Kralj koji je pozdravio okupljeni narod te im poručio da ime sv. Mihaela znači tko je kao Bog, te je stalan poticaj svakom vjerniku da se uvijek preispituje i moli Gospodina da mu umnoži vjeru kako bi mogao služiti jedino Bogu. Pjevanje je predvodio zbor Župe sv. Antuna Padovanskog – Generalski Stol.