Budi dio naše mreže
Izbornik

„Minijature u misalima zagrebačkoga biskupa Jurja od Topuskog“ na međunarodnom natječaju u Njemačkoj

Zagreb (IKA)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i ove je godine putem natječaja „Hrvatska lijepa knjiga za 2018. godinu“ priredila odabir najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga koje će sudjelovati u međunarodnom natječaju „Best Book Design from all over the World“ za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te biti dio izložbe „Book Art International“ u okviru Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo ukupno 147 izdanja iz 2018. godine, a njih dvadeset i pet odabrao je ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili akademik Tonko Maroević, akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica u Grafičkoj zbirci NSK Charlotte Frank.

Među odabranim naslovima našlo se i izdanje „Minijature u misalima zagrebačkoga biskupa Jurja od Topuskog“ autora dr. sc. Milana Pelca. Ovu monografiju zajednički su izdali Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrednije, najljepše i najraskošnije knjige koju posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Juraja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Ključne riječi:
misali natječaj Njemačka