Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Grlić Radman, Mate Granić i kardinal Bozanić razgledali oštećenja nakon potresa

Zagreb (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u pratnji dr. Mate Granića bili su u petak 15. svibnja u obilasku zagrebačke katedrale i Nadbiskupskoga dvora te razgovarali sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u njegovu uredu Bogosloviji.


U razgovoru s novinarima nakon susreta kardinal Bozanić na pitanje o
aktualnom stanju odgovorio je da svaki događaj i „sve što nam je dano treba prihvatiti kao izazov za našu sutrašnjicu”. Kao najhitnije potrebno istaknuo je zaustavljanje daljnjeg urušavanja katedrale, dvora, Nadbiskupskoga duhovnog stola i procjenjivanje štete da bi se moglo odlučiti kako nastaviti. Nije želio odgovoriti na pitanje o iznosu potrebnih sredstava ili vremenskom roku, no istaknuo je da žele svakoga dana učiniti sve što je moguće da bi svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata bila znak hoda prema naprijed.

Kardinal je izrazio zahvalnost ministru Grlić Radmanu na posjetu i podršci njegova ministarstva, a razgovarali su uglavnom o tome što bi sve trebalo učiniti. Također je rekao da se uskoro može očekivati postavljanje drugoga križa na toranj katedrale.

Ministar Grlić Radman, kojemu to nije bilo prvo razgledavanje oštećenja nakon potresa, istaknuo je da se svi zajedno moramo jako potruditi oko obnove prvostolnice koja nije samo zagrebačka nego je kulturni spomenik i baština spomeničke kulture hrvatskoga naroda i europskih kršćanskih vrijednosti. Kardinalu Bozaniću prenio je poruke solidarnosti Vlade koja će ustrajati na obnovi i pomoći u traženju partnera i institucija u Europi i svijetu koji će solidarno pomoći. Ministar je istaknuo da treba steći uvjete za konačnu procjenu štete jer se zapravo svaki dan događaju nova urušavanja, osobito u Nadbiskupskom dvoru; trebaju se što žurnije osigurati vitraji, oštećenja između lađe, zvonika, apside… stalno se otkrivaju neke nove situacije koje bi mogle voditi daljenjem urušavanju. Čini se sve da se osigura stručna pomoć kako u zemlji tako i u europskim okvirima, sve su zemlje izrazile solidarnost i spremne su pomoći, ali potrebna je konačna procjena štete.

Izvršena je evakuacija sakralnih objekata, i hitne intervencije, već postoji mogućnost okupljanja na misama po crkvama, uz poštovanje mjera nacionalnog stožera, rekao je ministar i također izrazio nadu da će se moći proslaviti svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata krajem svibnja. Ponovio je veliku podršku Vlade Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Odgovarajući na pitanje o donošenju zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, ministar je posebno pozdravio riječi kardinala Bozanića da tu prioritet imaju obitelji. Upitan je i za podršku kardinalu Vinku Puljiću koju je jučer izrazio, ministar je između ostaloga istaknuo da svaka žrtva zaslužuje molitvu i sjećanje, i „ne možemo dopustiti da se Hrvati katolici, a osobito kardinal Puljić koji je simbol čovjeka koji je ostao u Sarajevu – bio na raspolaganju svima, poštovao sve vjere, sve religije – to se ne smije zaboraviti – sada bude izložen linču. Snažno podržavamo europsku perspektivu Bosne i Hercegovine ali ne možemo ostati po strani ako se krše vjerske slobode, istaknuo je ministar Grlić Radman.

 

Ključne riječi:
Bozanić grlić radman