Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Tomislav Žigmanov posjetio župu sv. Petra u Inđiji

Inđija (IKA)

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov posjetio je 28. rujna župu i crkvu sv. Petra u Inđiji u pratnji župnika Dušana Milekića.

Povod posjeta bio je sagledavanje činjenica u vezi s dopisom koji je Ministarstvu uputila Srijemska biskupija, a koji se tiče različitih viđenja Općinske uprave općine Inđija i Župe svetog Petra oko problema postavljanja zaštitne ograde oko objekta crkve, koje je rezultirao još uvijek neriješenim nesporazumom.

Općina Inđija naložila je 2021. godine župi da oko župne kuće koja se nalazi u središtu Inđije postavi zaštitnu ogradu radi sigurnosti prolaznika, što je župa učinila. Nakon toga, općina je poslala župi račun za zauzeće javne površine, na što je župa uložila žalbu. Općina Inđija je ta sredstva naplatila s računa župe, iako su bila namijenjena za obnovu župne kuće. Tijekom 2022. župa je obnovila krov župne kuće, te je nakon završetka radova sklonjena zaštitna ograda, no općina je ponovo župi poslala račun za istu stvar, na što se župa pravno žalila poreznim vlastima, ali i dobila opomenu sa uvećanim dugom, što prijeti materijalno-financijskoj opstojnosti župe.

Milekić je upoznao ministra Žigmanova sa stanjem objekata i radovima koji su u posljednje tri godine provedeni kako bi se isti sačuvali od daljnje degradacije, budući da je crkva, koju koristi zajednica katoličkih vjernika u Inđiji, spomenik kulture, te koji time predstavljaju i baštinu cijele lokalne zajednice.

„Proklamirana jednakost svih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji mora biti ostvarena, a primjena zakona ne smije imati elemente diskriminacije ili nanošenja štete. U Inđiju sam došao kako bih se neposredno i detaljnije upoznao sa situacijom oko postupanja lokalnih vlasti tijekom obnove krova kuće katoličke župe“, rekao je prilikom posjeta Žigmanov.

Autor teksta: Marko Tucakov

Foto: Župa sv. Petra, Inđija // župna crkva sv. Petra u Inđiji