Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministri Krstičević i Medved podupiru ideju o izgradnji Svehrvatskog groba

Zagreb (IKA)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima primili su 4. studenoga u prostorijama Ministarstva obrane umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića i njegova suradnika prof. dr. Antu Bežena u povodu biskupova apela državnim institucijama i javnosti za jačanjem aktivnosti na daljnjem otkrivanju i dostojnom pokapanju neidentificiranih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

Velik je broj tih žrtava još uvijek rasut po masovnim grobnicama u Hrvatskoj i Sloveniji te čeka ljudski i kršćanski dostojan pokop, jer se sada nalaze poput otpada u jamama, ratnim rovovima, napuštenim rudnicima i na drugim za pokojnike nedostojnim mjestima. No o tom se problemu u javnosti više gotovo uopće ne govori mada je to civilizacijska i humana obveza ponajprije države, a potom i Crkve. Za sada je najizglednije rješenje izgradnja Svehrvatskoga groba uz Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, rekao je biskup Bogović, no tu se nije maklo dalje od početne ideje, ponajprije stoga što nema neovisnog državnog tijela koje bi se time sustavno bavilo, nego je cjelokupan posao povjeren tek jednoj upravi u ministarstvu.

Biskup je rekao da je primio brojne izraze potpore za svoj apel među kojima je i pismo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Ministar Medved iznio je podatke o otvaranju brojnih masovnih grobnica i pokapanju žrtava koje provodi njegovo Ministarstvo, o tome da postoji sporazum o žrtvama sa Slovenijom te o potrebi da se za Svehrvatski grob osnuje memorijalna ustanova koja će o njemu brinuti. No, da bi se to ostvarilo, nužno je promijeniti nekoliko zakona, ponajprije Zakon o grobljima, u koji treba unijeti mogućnost osnivanja memorijalnih grobalja i u kome će se precizirati sadržaji takvih mjesta pijeteta koji moraju biti u skladu s vrijednostima hrvatske države. No, kako je ta zakonska materija u mjerodavnosti Ministarstva graditeljstva, kojemu je već upućeno nekoliko zahtjeva za promjene zakona, očita je potreba da se za daljnje aktivnosti u ostvarivanju ideje Svehrvatskoga groba uspostavi posebna Vladina međuresorska koordinacija i da se u to uključi i sam premijer. Ministar Krstičević vidi mogućnost ostvarivanja Svehrvatskog groba u vezi s projektom Ministarstva obrane kojim će se osigurati trajna obilježja vrijednosti Domovinskog rata kao temelja suvremene hrvatske države, a u koji ulaze vojarna Croatia te povijesni i vojni muzej koji Hrvatska još nema. Oba ministra bezrezervno su podržala ideju izgradnje Svehrvatskoga groba kao mjesta poštovanja svih ratnih žrtva, koje su ubijene bez suda i ne zna im se grob jer je odavanje poštovanja svih mrtvih moralna obveza našeg naraštaja u spašavanju i očuvanju istinite povijesti hrvatskog naroda i države. Na tom mjestu brojni bi naši građani mogli zapaliti svijeću sjećanja na svoje pokojne za čije posljednje počivalište nikada nisu saznali. To je svakako snažan motiv da se u ostvarivanju ideje o izgradnji Svehrvatskog groba poduzmu učine novi, veći koraci, priopćeno je nakon sastanka.