Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa i blagoslov djece na blagdan Nevine dječice u Dugom Selu

Zagreb (IKA)

Blagdan Nevine dječice proslavljen je 28. prosinca u Župi sv. Martina biskupa u Dugom Selu. Misno slavlje predvodio je domaći župnik, preč. Ivan Valentić, a koncelebrirao je kapelan vlč. Matija Slišković.

Uvodeći u homiliju vlč. Valentić rekao je da za svako dijete treba brinuti od samoga začeća, a život njegovati i brinuti za osobu do prirodne smrti. “Svaki život u bilo kojoj fazi donosi određene blagoslove onima koji imaju priliku s njime živjeti, s njime se susretati, koje on svojom prisutnošću ispunjava. Kada razmišljamo o djeci i gledamo malene, onda možemo reći da samo pokvaren, izopačen i teško bolestan čovjek može malom djetetu nešto loše napraviti. Normalan čovjek ne može djetetu ništa zlo željeti. Mi danas slušamo u Evanđelju jednu vrlo ružnu i tragičnu situaciju. Jedan čovjek, zbog straha za svoju vlast, gleda ‘potamaniti’ sve jer ne zna koji je od tih malenih onaj koji bi mu jednoga dana mogao biti problem i preuzeti vlast. Ovdje je jasno da je riječ o čovjeku koji je potpuno izopačen, kojemu su krive stvari na srcu, a prave je vrijednosti izgubio do kraja”, primijetio je propovjednik.

U nastavku je vlč. Valentić rekao da je blagdan Nevine dječice važan jer prikazujemo svu djecu Gospodinu. “Baš nam ovaj ulomak Evanđelja prikazuje kako Bog zna iskoristiti najgore stvari da bi napravio nešto veliko. Bog je uzeo tu situaciju, taj užas koji se dogodio u vrijeme Isusova rođenja i okrenuo u blagoslov. Ova djeca su svoj život dala da bi se Isus spasio i otišao u Egipat te se kasnije vratio iz Egipta kako je Bog navijestio. Mnoge suze koje su tada prolivene postale su suze blagoslova jer je Bog obilno izlio blagoslov na svakog tog pojedinca i ovu djecu postavio na primjer nevinosti koja se zna dati za druge. Mislim da smo mi odrasli mnogo pozvaniji darivati svoj život za druge, da bismo stavili druge ispred sebe i svojih potreba. Kada god netko sebe stavlja ispred drugoga, uvijek drugi pati. Onaj koji stavlja drugoga ispred sebe, taj uči od Isusa Krista, na Njemu se nadahnjuje i u Njemu traži snagu.”

Pri završetku svoje homilije, propovjednik je naglasio da su i u današnje vrijeme, možda još gore, nevina djeca itekako ugrožena. “Koliko god je ovaj događaj opisan u Evanđelju strašan, nažalost i danas se događa slična situacija u našem društvu. Nažalost, danas ako je dijete “višak”, ako nije zgodno, ako ekonomska situacija nije idealna ili vrijeme za porod, onda ga se “riješi”. Nažalost, mnogi svoje dijete ubiju mnogo ranije, dok je dijete još u majčinoj utrobi. Danas se puno veće zlo čini nego što je napravio Herod jer se to čini u mnogo većoj mjeri i uglavnom to ostaje skriveno. Znamo da svako nevino dijete vapi i traži pravednost pred Gospodinom. Stoga danas molimo za svu ovu djecu i mlade koji su večeras došli i dok za njih molimo, istovremeno molimo za svaki nerođeni život. Za one kojima je Bog podario taj nerođeni život da taj život prihvate, za njega brinu i kad je zgodno i nezgodno. Neka nas Nevina dječica pred Bogom zagovaraju i svojom nas molitvom prate”, zaključio je preč. Ivan Valentić.

Nakon misnoga slavlja uslijedio je blagoslov djece i svih prisutnih vjernika škropljenjem, te završni misni blagoslov.

Foto: Dario Zürchauer// Blagoslov

 

Foto: Dario Zürchauer// Blagoslov

Foto: Dario Zürchauer// Blagoslov