Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica na 28. obljetnicu pogibije četvorice redarstvenika

Brinje (IKA)

Kod memorijalne kapelice u mjestu Žuta Lokva u župi Brinje u subotu 24. kolovoza održana je komemoracija i misa zadušnica za četvoricu policajaca koje su pobunjeni Srbi mučki ubili 24. kolovoza 1991. godine.

Misu je predvodio policijski kapelan iz zapovjedništva HKoV-a u Karlovcu don Ivan Blaževac, dok je liturgijskim pjevanjem pratio župni zbor iz Brinja uz orguljsku pratnju Josipe Škrtić i vodstvo Nikole Blažanina. Komemoraciji i misi nazočilo je više stotina pripadnika MUP-a, najviših državnih dužnosnika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i roditelja poginulih. Na komemoraciji su bili ministar unutarnjih poslova RH i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, ličko-senjski župan Darko Milinović, gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan dok je program komemoracije vodila glasnogovornica PU Maja Brozičević.

Blaževac je na početku podsjetio da je prije 28 godina napadom na petoricu policajaca od kojih su četvorica ubijena napadnuta i Republika Hrvatska. Tada se pokazalo da će pobunjenici voditi rat bez najave i isplanirano. Poput sv. Bartola čiji spomendan se slavi ovaj dan, Hrvatska se našla na udaru onih koji su joj htjeli oderati kožu. Mi već 28 godina izražavamo pijetet prema stradavanju policajaca. Tada uz njih nije bilo niti novinara niti političara koji bi se slikali za političke bodove. Bili ste samo vi koji ste dali svoj život i ispisali povijest, ne pomoću nalivpera, ili tipkovnice već svojom krvlju. Dok su novinari pisali, političari vas spominjali ali s poprilične udaljenosti, vi ste slobodu izvojevali krvlju, istaknuo je vlč. Blaževac te zaključio da nema veće ljubavi za domovinu od polaganja vlastitog života.

Glasnogovornica je podsjetila da je PU ličko-senjska tijekom Domovinskog rata imala 32 poginula policajca, koji su u početku bili prva oružana formacija koja je stala u obranu Hrvatske. Program obilježavanja 28. obljetnice smrti policajaca organizirala je Općina Brinje i PU Ličko-senjska.

U Žutoj Lokvi u općini Brinje 24. kolovoza 1991. poginula su četvorica hrvatskih policajaca Milan Vranić, Drago Toljan, Vinko Krznarić i Zdravko Vuković, a teško je ranjen Darko Murat.