Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa pred Spiljom ukazanja i križni put u Lurdu

Lurd (IKA)

Sudionici 29. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurdu su, u četvrtak 11. svibnja, prvoga tzv. „nacionalnoga“ dana boravka u francuskom marijanskom svetištu, sudjelovali na misi pred Spiljom ukazanja i na pobožnosti križnoga puta, objavljeno je na službenoj stranici Vojnoga ordinarijata u RH.

Hodočasnici su se okupili ujutro ispred Hotela Christina odjeveni u svečane odore. U postroju, praćeni koračnicama orkestra OS RH krenuli su u Gospino svetište pred Spilju ukazanja, mjestu gdje se Blažena Djevica Marija ukazala maloj siromašnoj djevojčici sv. Bernardici Soubirous.

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH Tome Vukšića, generalnog vikara don Marka Mede, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika. Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i klapa MUP-a „Sv. Mihovil“ predvodili su liturgijsko pjevanje.

Osvrnuvši se na evanđeoski tekst iz Matejeva evanđelja o Isusovu uskrsnuću (Mt 28, 1-10), biskup Bogdan u propovijedi je istaknuo kako za Mariju Magdalenu i drugu Mariju susret s Isusom znači promjenu njihova života. Odlazak na grob za njih postaje susret s novim životom, a grob više nije mjesto tugovanja nego mjesto neizmjerne radosti.

Krist tom prigodom govori ženama: „Ne bojte se!“. Mons. Bogdan podsjetio je na riječi koje je sv. papa Ivan Pavao II. izrekao nakon svog izbora za papu, prigodom prve pontifikalne mise na Trgu sv. Petra: „Ne bojte se. Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu! Neka se njegovoj spasonosnoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, široka polja kulture, uljudbe i razvoja. Ne bojte se! Krist zna ‘što je u čovjeku’. Samo on to zna!“

Biskup Bogdan uputio je i na riječi pape Franje koji je u vremenu pandemije u molitvi na Trgu sv. Petra istaknuo kako je „početak vjere svijest da nam je potrebno spasenje. Nismo sami sebi dovoljni, sami tonemo; tražimo Gospodina kao stari moreplovci zvijezde. Pozovimo Isusa u lađe našega života!“

Biskup je potom naglasio kako Gospino svetište ima snažnu dimenziju utjehe i ohrabrenja, ponovnog pronalaska smisla i ponovnog pronalaska života i životne nade, tjelesnog i duhovnog ozdravljenja. „On koji je živ ohrabruje nas i danas ovdje, u Lurdu i govori nam:  ‘Ne bojte se!’“

Marija je pak, kazao je biskup Bogdan, najbolji tumač Gospodinovih poruka, ona prima naše molitve i predaje ih svome Sinu. Svojim dolaskom u Lurd odgovaramo na Gospin poziv i povjeravamo sebe i svoje brige Njezinom Sinu.

Nakon mise uslijedila je pobožnost Križnog puta na brdu Espelugues, tzv. lurdskoj Kalvariji. Za molitvu je ove godine izabran križni put koji je napisao Tomislav Ivančić pod nazivom „ Pođi za mnom, susret s Isusom Kristom u križnom putu“. Na postajama križnog puta izmjenjivali su se kadeti HVU, polaznici Policijske akademije i kapelani koji su čitali tekstove i nosili zavjetnu svijeću, dok su križni put predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić.

U nagovoru na kraju križnog puta nadbiskup Vukšić govorio je o onima koji su izdali Isusa na križnome putu, ali i o onima koji su ostali na pravoj strani. I mada četrnaesta postaja izgleda kako je sve izgubljeno, to nije kraj već novi početak. Nadbiskup Vukšić pozvao je „da i mi kročimo križnim putem, ali da uvijek imamo petnaestu postaju – postaju uskrsnuća iz groba.“

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću Hrvatskog vojnog hodočašća u Lurdu zapalio je zapovjednik 29. hrvatskog vojnog hodočašća brigadni general Ivan Raos.