Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa uz Dan domovinske zahvalnosti za Karlovačku županiju

Slunj (IKA)

Središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja održana je 5. kolovoza za Karlovačku županiju u Slunju.

Nakon komemoracije kod spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku, i molitve za preminule koju je predvodio slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić, održan je svečani ophod sa stjegovima središtem grada do župne crkve Presvetog Trojstva. 

Mons. Pecić u homiliji na misnom slavlju podsjetio je na doba progonstva i rata, kada je narod osjetio da mu je glavni saveznik Gospodin: Danas se sjećamo naše patnje, razaranja naših kuća i crkava, protjerivanja s ognjišta, ubijanja nemoćnih… Sjećamo se svoje nemoći pred silnom mržnjom. Gledali smo na istok i zapad i očekivali pravdu. A onda smo odgovorili na agresiju otporom; bio je to svenarodni otpor. „Ako Gospodin kuće ne zida, uzalud se trude oni koje je zidaju!“ Te biblijske riječi bile su nam putokaz. Naši su branitelji s krunicom oko vrata pružali otpor. U skloništima molila se krunica. Ne smijemo podcijeniti snagu molitve prognanog naroda. i onih koji su ih primili i dali im smještaj. Molitva nas oslobađa mržnje i priprema na snagu opraštanja. Na koncu, sve bi bilo uzaludno bez Božjeg blagoslova, istaknuo je mons. Pecić.

Sloboda nije gotova stvar, sloboda je neprestani proces. Slično starom Božjem narodu koji je izašao iz egipatskog ropstva, nije se znao nositi sa slobodom. Priželjkivao je povratak u ropstvo u trenucima teškoća. Trebamo znati cijeniti dar slobode Ona daje šansu za rad, služenje drugima, kreativnost… Toliko je žrtava ugrađeno u nju da je ne smijemo prodati nizašto na svijetu, upozorio je župnik..

“Dok zahvaljujemo ponajprije Gospodinu što nam je podario dar slobode uz nebrojene žrtve branitelja i puka našega gledamo u budućnost. Naš orijentir je biblijska misao: radimo na tome da se ljubav i istina sastanu, a pravda i mir zagrle u našim obiteljima, u našem susjedstvu, među narodima koji su nam susjedi. Različitost naroda i jezika ne smije biti prokletstvo nego bogatstvo. Dan zahvalnosti uključuje i snagu opraštanja. Ne možemo očekivati opraštanje od Boga ako i sami ne oprostimo. A za opraštanje i pomirenje nikad nije kasno“, zaključio je propovjednik.

Misu za poginule hrvatske branitelje mons. Pecić predvodio je u suslavlju župnika Cvitovića i Lađevca Šime Božića i Cetingrada Stanka Smiljanića. Pjevanje je predvodio župni zbor uz orguljsku pratnju Branke Čuić. Na misi su se okupili i predstavnici braniteljskih udruga iz cijele županije, povijesne postrojbe uz brojne načelnike i gradonačelnike na čelu s domaćinom slunjskim gradonačelnikom Jurom Katićem, dožupanicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin kao i saborskim zastupnicama Nadom Murganić i Majom Grba-Bujević.