Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u zagrebačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Na Veliki četvrtak, 18. travnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je Misu Večere Gospodnje u zagrebačkoj katedrali. U koncelebraciji su bili pomoćni zagrebački biskupi Mijo Gorski i Ivan Šaško te umirovljeni biskup Valentin Pozaić.

Biskup Gorski u propovjedi je kazao: „Isusove riječi o kruhu kao svojem tijelu, uvijek su izazivale čuđenje. Od prvih dana pa do dana današnjeg one su ili prihvaćane u vjeri ili osporavane u nevjeri. Kako nam ovaj može dati svoje tijelo za jelo? No Isus nije povukao svoje riječi. Nije ih ublažio tumačenjima, zbog nekog straha da će izgubiti učenike. Štoviše, bio je spreman da svi odu, pa čak i najbliži, jer na drugom mjestu u evanđelju, govoreći o sebi kao kruhu života, pita učenike: Kanite li i vi otići? A mi ponavljamo zajedno s Petrom: Gospodine, komo da idemo?”

Zbilja, kome da idemo, tko će nas to primiti bez prijekora? Tko će nam vidati rane duše i srca ili iznova probuditi ugaslu nadu, zapitao je biskup Gorski u svojoj homiliji i poručio kako „nema toga čovjeka, osim čovjeka i Boga Isusa Krista koji to može i hoće i koji to neprestano čini u euharistiji”.

„Samo Bog može ljudsku dušu, ovu ljusku od tijela ispuniti nutarnjim životom”, istaknuo je biskup Gorski.

„U vremenu u kojem se svi pozivamo na svoja prava a zaboravljamo svoje obveze, potrebno je osobito naglašavati obvezu izgradnje i čuvanja zajedništva: zajedništva obitelji, zajedništva naroda, ali napose zajedništva Crkve. Djela protiv zajedništva nisu samo pitanje vjernosti zemaljskoj zajednici. To je temeljno pitanje vjernosti Isusu Kristu. Jer grijeh protiv zajedništva Crkve, ujedno je i grijeh protiv Krista”, istaknuo je biskup Gorski.

Poručujući kako nema ljubavi samo na dijelove, nema braka na djeliće, prijateljstva na rate, svećeništva samo na obrede, biskup Gorski u propovjedi je istaknuo kako se uvijek traži cjelovita osoba, cjelovito vrijeme i cijeli život.

„Krist nas uči i poziva na potpuno predanje, onako kako to on čini u Euharistiji do kraja, do tijela i krvi. Tako se Bogu i braći ljudima predao bl. Alojzije Stepinac, ne zadržavši ništa za sebe”, kazao je propovjednik.

Biskup Gorski pozvao je da Euharistiji uvijek pristupimo s dubokim poštovanjem pred tajnom vjere. „Braćo i sestre, pronosimo svojim kršćanskim životom Krista čije presveto Tijelo blagujemo. Pronosimo ga svojim obiteljima, svojim radnim mjestima i svojom domovinom Hrvatskom kako bi Kristovo spasenje zahvatilo sve ljude i pokrenulo rast naše Crkve i duhovnu obnovu našeg naroda”, pozvao je biskup Gorski u svojoj homiliji na Misi Večere Gospodnje u zagrebačkoj katedrali.

Nakon propovijedi, kardinal Bozanić oprao je noge dvanaestorici bogoslova Zagrebačke bogoslovije, što je gesta služenja koju je na Posljednjoj večeri učinio Isus svojim apostolima.