Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za bolesne u svetištu Gospe od Čudesa

Oštarije (IKA)

Prema običaju, u Svetištu Gospe od čudesa u Oštarijama kod Ogulina, na prvu nedjelju nakon svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, 21. kolovoza, slavljena je misa za bolesne, stare i nemoćne.

Misu na mjestu nekadašnje katedrale predslavio je vikar Župe Svetoga Križa u Ogulinu Bruno Lovaković, a suslavio je domaći župnik i čuvar Svetišta Gospe od čudesa Mario Vazgeč. Okupil se nekoliko stotina hodočasnika među kojima mnoge osobe s invaliditetom.

„Božja zapovijed ljubavi odnosi se na one kojima je ljubav potrebna, a posebno su takvi bolesni,“ istaknuo je na početku vlč. Lovaković te zaključio da se za njih brinuo Isus a danas prema svom poslanju i Crkva.

Na temelju svog iskustva bolničkog kapelana, propovjednik se nadovezao na prispodobu o milosrdnom Samarijancu. Isusu su dovodili bolesnike koje je ozdravljao, a kasnije su to činili apostoli. Danas to Crkva nastavlja kroz sveto otajstvo bolesničkog pomazanja. Ako se to uklapa u Božju providnost, treba u to vjerovati. Za to nam treba vjera i ljudi vjere da s Kristom molimo ozdravljenje tijela. On nas je svojim križem sve izliječio a mi u tome sudjelujemo s molitvom – zaključio je vlč. Lovaković.

Pjevanje je predvodio oštarski župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Bolesnici su imali mogućnost slavlja sakramenta bolesničkog pomazanja, a ispovijedao je župnik u Generalskom Stolu i Brestu Mrežničkom Mario Kralj.

Misu za bolesnike na nedjelju nakon Velike Gospe uveo je prije 26 godina nekadašnji ogulinski i oštarski župnik mons. Juraj Petrović.