Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za bolesne u svetištu Gospe od Čudesa

Oštarije (IKA)

U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina tradicionalno se u prvoj nedjelji nakon blagdana Velike Gospe služi misa za bolesne, stare i nemoćne sa sakramentom bolesničkog pomazanja.

Tako je bilo i ove godine u nedjelju 20. kolovoza, 27. godinu za redom, nakon što je tu praksu prvi uveo nekadašnji župnik Ogulina i Oštarija mons. Juraj Petrović.

Ovogodišnji predvodnik misnog slavlja bio je župnik župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Mirko Kralj u suslavlju domaćeg župnika i čuvara svetišta Gospe od Čudesa Marija Vazgeča, dok su ispovijedali Josip Štefančić i Bruno Lovaković.

Misa je okupila više stotina hodočasnika među kojima su bili brojne osobe s invaliditetom. Misu je glazbom animirao župni zbor Oštarija pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Propovjednik fra Mirko Kralj započeo je misu usporedbom s blagopokojnim papom Ivanom Pavlom II. koji je za jednog posjeta Hrvatskoj poručio starima i bolesnima: „Što vam ja star i bolestan mogu govoriti o bolestima, kada nam je isto”.

„Život na zemlji ima brojne uspone i padove i svoj križ treba ustrajno nositi a u svemu je važna vjera i molitva. Imamo puno primjera kako je ustrajna molitva jako djelotvorna a to nam pokazuje primjer majke sv. Augustina sv. Monike koja je za svog sina molila 20 godina, da bi on postao jedan od najvećih osoba u povijesti Crkve. Mi nikoga ne možemo promijeniti, no možemo promijeniti sebe. Mnogi od nas suočeni su s bolestima, nerazumijevanjima, raznim šikaniranjima, no život na zemlji imam brojne uspone i padove. Svoj križ treba dostojanstveno nositi a molitva našoj zagovornici Mariji, odvjetnici Hrvata može nam pomoći. Kada smo opterećeni teškim bolestima, primimo bolesničko pomazanje da bolest lakše podnosimo”, zaključio je fra Mirko koji je i sam teško bolestan.

U nastavku je podijeljen sakrament bolesničkog pomazanja za većinu nazočnih vjernika u okruženju zidova nekadašnje katedrale ispred svetišta koje je pri kraju s prvom fazom obnove.