Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Domovinu u svetištu Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano misno slavlje u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predvodio je u četvrtak 5. kolovoza Brođanin, svećenik na studiju u Rimu, Marko Martić.

U homiliji povezao je taj veliki blagdan za hrvatski narod s čudesnim događajem u Rimu kada je usred ljeta 4. kolovoza 358. pao snijeg i bio znak jednoj bogatoj obitelji da ispuni svoj san te sve svoje bogatstvo daruje za gradnju bazilike Svete Marije Velike, koja je i danas jedna od najljepših bazilika u Rimu.

„Kao i ta obitelj i hrvatski narod sanjao je dugogodišnji san da živi u svojoj samostalnoj i slobodnoj domovini i nije čudo da se on ostvario baš 5. kolovoza, na blagdan Gospe Snježne prije 26 godina. To je bio i san sada sv. pape Ivana Pavla II. U vrijeme Domovinskog rata utjecali smo se Blaženoj Djevici Mariji. Znak prepoznavanja bila je krunica, koju smo molili, koju su naši branitelji nosili oko vrata i molili. Ostvario se naš san upravo zato jer se Bog pokazao velik u svojim djelima u obrani naše domovine od neprijatelja. Nebrojeni su naši branitelji položili svoje živote na oltar Domovine, nebrojena je krv natopila našu hrvatsku grudu, znoj je tekao, ali njihova žrtva nije bila uzaludna, nego je urodila plodom“, rekao je uz ostalo vlč. Martić.

Osvrćući se na misna čitanja ustvrdio je kako se i naš narod živeći u slobodnoj domovini, ponaša kao izraelski narod u progonstvu svaki puta kada mrmljamo, kada smo buntovni, kada zaboravljamo, umjesto da zahvaljujemo za taj veliki Božji dar – za samostalnu i slobodnu nam domovinu. „Kao kršćani pozvani smo nadvladavati sindrom izraelskog naroda, pobjeđivati svoj ponos i bunt, živjeti i uživati u blagostanju, neprestano moliti i zahvaljivati i prisjećati se toga velikog Božjeg dara, kako ne bi na krivi način upravljali našom zemljom i izgubili ono što smo na krvavi način naših branitelja doživjeli“, zaključio je propovjednik.

Misu je suslavio župni vikar Božidar Nađ, a pjevanje je predvodio veliki župni zbor predvođen uršulinkom s. Cecilijom Kolarić.