Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za novinare u povodu blagdana sv. Franje Saleškoga na splitskom Kmanu

Split (IKA)

Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu u kojoj djeluju salezijanci u četvrtak, 24. siječnja proslavila je blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara i svih medijskih djelatnika. Tom prigodom organizirala je malenu proslavu namijenjenu svim novinarima aktivnima u Splitu i okolici kao znak pažnje i zahvale za sve dobro koje čine u svom radu. S ovakvim okupljanjima novinara, salezijanci su započeli 2013. godine.

Program je započeo misom koju je predvodio župnik don Ivan Alojzije Terze, SDB. U svojoj je propovijedi podsjetio na životni tijek sv. Franje Saleškoga (1567-1622). Govoreći o svetome Franji Saleškome kao zaštitniku novinara, kazao je da se za života nije bavio uređivanjem tiskovina (što je za ono vrijeme malo vjerojatno), nego se, kako bi ljude poznao sa svojim zamislima, služio nekom vrstom novina. Čim je zaređen za svećenika, pošao je kao misionar u protestantske zemlje, no, s vrlo malim odjekom, jer ga nitko nije dolazio slušati. Potom se sjetio kako bi svoje propovijedi mogao prenijeti na letke, nazvao ih je „Les Controverses“ koje je postavljao na zidove kuća ili dijelio ljudima. Nisu to bile današnje novine, već neka vrsta njihovih preteča, kazao je don Ivan.

“Tri su stvari koje mogu biti smjernica novinarima danas. Prvo je da govore istinu.

U današnjem svijetu gdje je novinarska profesija jedna od najugroženijih zbog uređivačke politike, kapitala, novih tehnologija, i drugih izazova bit sljedbenik istine jako je teško.

Drugo je da izvješćuju s periferije, od tamo gdje nema svjetla pozornica i novaca, gdje nitko ne želi ići. I treća stvar je donositi nadu.

To ne znači ne govoriti o problemima već kada ljudima donose i najgore vijesti ostaviti otvorena vrata nadi“, istaknuo je don Ivan zaključivši da će, slijedeći ove korake, novinari ići putem svetosti kao i njihov zaštitnik.

Susret novinara nastavio se neformalnim druženjem u prostorijama župe. Novinari su izrazili zadovoljstvo što se ne odustaje od ovakvih susreta. Tradicija okupljanja novinara na blagdan sv. Franje Saleškoga prisutna je u brojnim gradovima Europe.

Sv. Franjo Saleški rodio se 1567. godine u plemićkom dvorcu svojih roditelja u Savoji. Kako je trebao postati baštinik velikoga imanja te vladati kao mali knez, roditelji su se pobrinuli da ga za to odgoje i pripreme. Nakon završenih srednjih nauka u isusovačkom kolegiju upisao se kao student prava na Sveučilište u Padovi. Franjin otac maštao je o njemu kao svome nasljedniku, a on ga je iznenadio odlukom da želi postati svećenik. Ispočetka se tome žestoko protivio, ali budući da je Franjo bio uporan, pomirio se s njegovim izborom. Franjo je završio i teološke studije pa je zaređen za svećenika, a poslije i za ženevskog biskupa. Razvio je izvanrednu spisateljsku djelatnost jer je imao dara za pisanje, pa su njegova djela postala baština čitavoga kršćanstva.