Budi dio naše mreže
Izbornik

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne Crkve

Beograd (IKA)

Porfirije Perić je 46. po redu poglavar Srpske pravoslavne Crkve, izvijestila je u četvrtak 18. veljače agencija Tanjug, a prenose drugi srpski mediji.

Hram svetog Save u kojem je održan Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne Crkve (SPC) u kojem je izabran 46. poglavar  SPC-a / Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Novoizabrani patrijarh, nasljednik pokojnog Irineja Gavrilovića, do danas je obnašao službu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog na koju ga je imenovao Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne Crkve na svom redovnom svibanjskom zasjedanju 24. svibnja 2014. godine

U finalnom izboru koji se održao u Hramu svetog Save na Vračaru za novoga patrijarha SPC-a našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Saborom Srpske pravoslavne Crkve predsjedavao je episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsjedavajućeg, u srijedu 17. veljače hospitaliziran u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Izboru novog patrijarha nazočilo je 36 vladika SPC-a, od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, nedostajali su episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australsko-novozelandski Siluan i episkop zapadno-američki Maksim.

Porfirije Perić, novi patrijarh SPC-a / Foto: Boris Sćitar/Večernji list/PIXSELL

U kripti Hrama svetog Save svakog vladiku dočekao je poseban stol, opremljen mikrofonom i monitorom na kojem su snimani svi govornici, a svakom od njih je bio dostupan i fascikl s Ustavom SPC-a koji regulira izbor poglavara, rokovnik za bilješke s logom SPC-a i bočica s alkoholom za dezinfekciju ruku.

Četiri sata od početka zasjedanja Sabora SPC-a objavljeno da je novi patrijarh Porfirije

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne Crkve započeo je svetom arhijerejskom Liturgijom sa prizivom Svetog Duha za izbor 46. patrijarha. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjedajući Svetim arhijerejskim sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne Crkve.

Vrata Hrama zaključala su se u 12 sati, a ispred njih je na izbor novoga patrijarha čekao veliki broj medijskih ekipa. Nešto prije 16 sati čula su se zvona s Hrama svetog Save što je bio znak da je izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne Crkve. Riječ je o Porfiriju Periću, dojučerašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom, izvijestio je Tanjug, a prenose novosti.rs u četvrtak 18. veljače.

Životopis novog patrijarha SPC-a

Porfirije Perić rođen je 22. srpnja 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić, koji su se nakon Drugog svjetskog rata iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Doktorirao u Ateni 2004. godine

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine, gdje je i danas izvanredni sveučilišni profesor.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je zaređen za monaha u manastiru Dečani, po završetku fakulteta otišao je na postdiplomski studij u Atenu gdje je ostao do 1990. godine. Na Bogoslovnom fakultetu u Ateni 2004. godine obranio doktorsku disertaciju na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta”.

Koordinator za suradnju Srpske pravoslavne Crkve i Vojske Srbije

Prije nego što je preuzeo dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirije Perić od 2010. godine bio je vojni episkop, a zatim i koordinator za suradnju Srpske pravoslavne Crkve i Vojske Srbije.