Budi dio naše mreže
Izbornik

Mjesečna pobožnost Majci Triput Divnoj u Osijeku

Osijek (IKA)

Uoči večernje mise, na Dan hodočasničke Gospe, 18. u mjesecu u crkvi retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku održava se molitvena pobožnost „Slavlje Saveza“ između Marije Majke Triput Divne i njezinih župnih štovatelja. U travnju je pobožnost održana u ponedjeljak, 19. kada je u molitvi župljana sudjelovao bogoslov Antun Nikolić. Nakon pobožnosti slavljena je misa koju je predvodio župni vikar Matija Aušić, a propovijedao vikar Mario Žigman.

Sadržaj duhovnoga čašćenja „Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice Šenštatske“ svakoga mjeseca se mijenja i priprema ga Hrvatska schönstattska obitelj (HŠO je laički apostolski pokret marijanskog karaktera, dio je međunarodnoga). U večer „Slavlja Saveza“ članovi marijanskoga pokreta donose blagoslovljenu „hodočasničku kapelicu s Gospinom slikom s Isusom u naručju“ koja je do tada hodočastila u kućnoj Crkvi – u obiteljima i domovima župljana, te u župnoj crkvi obnavljaju svoj savez ljubavi sa Gospom. „Slavlja Saveza“ sa „Hodočasničkom Gospom“ održavaju i župe osječkih dekanata na Jugu II, u Tenji, Višnjevcu, Josipovcu i Livani te u baranjskom dekanatu u Bilju i Belom Manastiru.

Ana Bikić voditeljica je župskoga pokreta podružnice Retfala VI – Osijek, i, nakon zajedničke marijanske pjesme, otvorila je „Slavlje Saveza“ predmoleći po obrascu priređenom za travanj časteći Triput Divnu Majku, Kraljicu i Pobjednicu Schönstattsku. Započeto slavlje “Jedno srce u Ocu” (lat. Cor Unum in Patre) je proteklo u pjesmi, molitvi, duhovnomu nagovoru, kontemplaciji u tišini, zajednički izgovorenoj ‘Pohvali Imenu Božjemu’ i pjevanju završne marijanske pjesme. Retfalački župljani vjerni Gospi hodočasnici za šenštatsku pobožnost su donijeli četiri kapelice na oltar koje su poslije mise vjernici odnijeli kućama gdje su u obiteljskom pohodu.

Slavlje Saveza sa kapelicama na oltaru

„U studenom 2019. godine u našoj retfalačkoj župi započinje akcija Hodočasničke Gospe. Počeli smo s jednom kapelicom i petnaest članova. A za mjesec dana stižu nam još dvije kapelice jer se broj Gospinih štovatelja povećao. U ožujku 2020. dolazi nam još jedna kapelica i trenutno imamo 45 članova kod kojih Gospa hodočasti po tri dana. U molitvenom krugu mjesečno sudjeluje deset do petnaest obitelji. Svakoga 18. u mjesecu je „Slavlje Saveza“ s molitvom predviđenom za taj mjesec. Inače, molitvu predvodi naš župnik Ivica Martić i mi smo mu zbog toga zahvalni, posebno stoga jer on osnivač našeg župskog šenštatskog pokreta“, pojašnjava Ana Bikić, zauzeta župna suradnica i voditeljica retfalačke podružnice u Osijeku.

Životnost Pokreta ogleda se i u hodočašćima te su župni molitelji sa župnikom pohodili Schönstattsko Svetište u Ivanovcima pokraj Valpova (filijala župe Gospe Snježne u Harkanovcima) koje je imenovano Svetište Triput Divne Majke, Kraljice i Pobjednice Schönstattske. To je svetište 15. rujna 2018. (na 50. obljetnicu smrti o. J. Kentenicha, utemeljitelja Saveza ljubavi) posvetio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, u zajedništvu s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem i dvadesetak svećenika.

Inače, duhovnost po Mariji do Isusa župni molitelji svoj apostolat prakticiraju uključenošću u Pučki i hodočasnički pokret – Akcija hodočasničke Gospe (4. krug u strukturi Schönstattskog pokreta) u Hrvatskoj schönstattskoj obitelji (vidi www.hso.hr). Na hrvatskoj razini članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica, koje održavaju mjesečno pobožnost „Slavlje saveza“ i djeluju u pet grana koje se nazivaju: liga obitelji, liga majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika. Predviđene su aktivnosti pokreta: duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici/Ivanovcima, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe. Važno za članove pa tako i za osječke je samoposvećenje u svakidašnjici i apostolat koji u lokalnoj zajednici (u obitelji, na poslu), u Crkvi i društvu.

Samo ime Triput Divna ima teološko utemeljenje: Marija je divna kao Majka Boga, Majka Spasitelja i Majka spašenih. Triput Divna Majka poklanja posebno tri milosti: milost duševnog udomljenja, milost duhovne preobrazbe i milost apostolskog poslanja. Gospina slika potječe iz Schönstattskog svetišta koje je simbolizirano okvirom slike i nosi ime „Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska“. Smisao molitvenoga kruga akcije Hodočasničke Gospe je u našoj vjeri da Krist dolazi preko Marije u naš život, naš dom i mi ih ugošćujemo.

Moliteljice u Slavlju Saveza u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku

„U Savezu ljubavi Marija se daruje u cijelosti. Tko god joj preda sebe i svoj život, svoju ljubav i patnju, molitvu i rad, svoju zahvalnost i povjerenje, uspjehe i neuspjehe, iskusit će milost koju samo Majka Isusova i naša pruža onima koji je štuju“, rekla je Ana Bikić. Govoreći o tom duhovnom druženju, svjedoci angažirani u pobožnosti istaknulo je kako se puno toga može dogoditi: radosna molitva, skrušena ispovijed, blagi zagovor ili meditacija, kada se u tišini osluškuju želje ‘Gostiju’… I stižu promjene vidljive u otvorenijem obiteljskom razgovoru, u molitvi jednih za druge i u zajedničkoj molitvi. Molitelji napominju kako je pater Christoph duhovnik Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj, a osnivač otac Joseph Kentenich, te ga se spominje u mjesečnim slavljeničkim susretima kroz podsjećanje kako je „bio uvjeren da budućnost Crkve leži u domovima i obiteljima jer tu mogu rasti oaze ljubavi, povjerenja i radosti, čime se ostvaruje kultura ljubavi trećeg tisućljeća“. I protekli je slavljenički susret uz zaziv „Posrednice kod Uskrslog Spasitelja“ pozvao obitelji i pojedince prepoznati „kućnu Crkvu“ u svom kršćanskom identitetu i življenju katoličke vjere.