Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi – kreatori (bolje) budućnosti

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj časopisa Lađa – glasila Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture. Tema broja je „Mladi – kreatori (bolje) budućnosti“.

„Prema mladima se ne može zauzeti stav ‘dizanja ruku’, nemoći, kritiziranja i delegiranja, niti autoritaran i paternalistički stav. Odgovoran odgojitelj raspoloživ je s mladima dijeliti vjerničko iskustvo, spreman je na dijalog, a osobito je spreman na samokritiku i međugeneracijsko učenje. Među temeljne vrednote koje bi trebale krasiti odgojitelje mladih (pojedince i zajednice) možemo istaknuti sljedeće: pozitivan autoritet, dosljednost u životu i vjeri, spremnost na dijalog i ljubav prema mladima”, napisala je u uvodu urednica časopisa dr. Ružica Razum.

U rubrici članci objavljeni su prilozi prof. dr. Valentine Blaženke Mandarić „Kad mladi uzmu riječ“ i doc. dr. Ivana Dodleka „Epoha duhovnog beskućništva“. Časopis nadalje donosi metodičke upute kako se učenici mogu digitalno i likovno izraziti na satu vjeronauka, prikazuju se aktivnosti za predškolce uz Posljednju večeru. O mladima promišljaju u redovitim rubrikama Iva Noršić, Nikola Kuzmičić, Ante Vranković, Antonio Stanešić, Ivan Bulaja, Petar Smontara, Dubravka Cimić-Mores.

Radni listovi obrađuju temu Novoga zavjeta i poziva. Časopis donosi razgovor s dugogodišnjim studentskim kapelanom don Damirom Stojićem pod naslovom „Mi se bavimo ‘proizvodnjom’ svetaca“.

 

Ključne riječi:
novi broj lađa