Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva na brodu "Hrvat" u prigodi blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca

Split

Split, (IKA) – U prigodi blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca, u srijedu 5. prosinca u splitskoj trajektnoj luci Apostolat mora Hrvatske i Udruga pomorskih kapetana priredili su prigodnu čestitku pomorcima na brodu “Hrvat”. Riječ je o desetogodišnjoj praksi, a ove je godine svečanost upriličena na jednome od najljepših i najmlađih brodova Jadrolinije.
Pozdravnu riječ uime Udruge pomorskih kapetana i uime Apostolata mora uputio je kapetan Mladen Russo, kazavši da svijet u kojemu se sve mjeri profitom postaje sve siromašniji u ljudskosti i solidarnosti. Stoga je protekle godine IMO ustanovio posebnu nagradu za požrtvovnost i hrabrost na moru, kojom se iskazuje čast onima koji nastavljaju sjajnu tradiciju požrtvovnosti i pomaganja u pogibeljima na moru, kako je to rekao glavni tajnik IMO-a Efthimios Mitropoulos. A prvi dobitnik ovoga priznanja je baš hrvatski pomorac, naš sugrađanin, kap. Zvonimir Oštrić. Vjerujemo da će ovo priznanje jednome Hrvatu biti poticaj svim hrvatskim pomorcima da sačuvaju ugled visoke profesionalnosti i požrtvovnosti, koji su vjekovima iskazivali Hrvati na svim morima svijeta, rekao je Russo.
Potom je svečanu molitvu, koja svake godine ima svoju specifičnost, izrekao nacionalni ravnatelj AM za Hrvatsku i lučki kapelan u Splitu kapucin fra Zlatko Josip Šafarić. “Gospodine, molimo te za naše pomorce, ribare i sve ljude koji su vezani uz more. Zaštiti ih od udesa i nesreća na poslu. Posebno te molimo za one koji se često muče s umorom jer plove na brodovima s minimalnom posadom pa naporno rade i nemaju vremena za potreban odmor, opuštanje i međusobno druženje. Osnaži one koji shrvani stresom i umorom postaju tjeskobni i depresivni. Pomozi im Gospodine, da u lukama naiđu na blagotvorno ljudsko razumijevanje i suosjećanje dobrih ljudi. Smekšaj, Gospodine, tvrda srca pojedinih brodara, koji već preopterećenim i premorenim posadama pridodaju još i nove obveze. Ne dopusti, Gospodine, da u jagmi za većim profitom zaborave da su na brodovima krhki i ranjivi ljudi. U opasnim putovima budi zaštita našim pomorcima od piratskih napada i otmica. Daj, Gospodine, da svi naši pomorci, ribari, naši brodograditelji i svi oni čiji je rad vezan uz more budu za svoj rad pravedno nagrađeni kako bi mogli dostojno uzdržavati svoje obitelji. Budi isto tako snaga i utjeha našim bolesnicima”, molio je fra Zlatko dodavši: “Još te, dobri i milosrdni Bože, posebno molimo da po zagovoru sv. Nikole u svoju očinsku kuću primiš sve naše preminule pomorce kao i pokojne članove njihovih obitelji. Po Kristu Gospodinu našemu”. Prigodnoj svečanosti, između ostalih, nazočio je i predsjednik Udruge pomorskih kapetana kap. Dražen Komerićki, zapovjednik broda “Hrvata” kap. Mile Klarin te lučki kapelan u Šibeniku don Krešo Mateša. Druženje se nastavilo uz prigodni domjenak na brodu.