Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za stradale u II. svjetskom ratu i poraću

Zagreb (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana, po kojoj je nekada nosila naslov kapela u Tvrđavi u Slavonskom Brodu prvi je put u nedjelju 26. svibnja proslavljen u toj obnovljenoj kapeli - sada posvećenoj sv. Ani. Misno slavlje na kojem se posebno molilo za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću napose na Bleiburgu i Križnom putu uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, umirovljeni župnik i začasni kanonik.

Uz vjernike grada na misi je sudjelovao i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara sa suprugom. Župnik Lenić je na početku mise naglasio kako mu je želja da ubuduće svake godine na taj blagdan slave misu u tom zdanju koje je ponovno podigao Grad Slavonski Brod. Spomenuo je kako je Mariju Pomoćnicu na poseban način zazivala kršćanska vojska u obrani od Turaka. „Ovom misom želimo sačuvati spomen na pokroviteljstvo Marije Pomoćnice nad ovim svetim zdanjem. Kako je njezin blagdan u mjesecu kada se spominjemo stradanja našeg hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću, posebno na Bleiburgu, Križnom putu i drugim stratištima na koje nismo bili u mogućnosti poći ovu misu prikazujemo za sve poginule. Ova kapela na svoj način sabire spomen na sve njih te želimo da se žrtve svih naših sunarodnjaka ovdje komemoriraju“, poručio je župnik Lenić.


Naglasivši u homiliji kako ima nekih nematerijalnih vrijednosti u životu svakoga čovjeka koji se ne mogu kupiti, mons. Belobrajdić govorio je o vrijednosti sjećanja, koje daje smisao cjelokupnom životu čovjeka. Posvijestio je „da nam je u tome najveći uzor i poticaj sam Bog koji se kroz povijest spasenja uvijek sjeća i čini ono što je obećao“. Svjestan vremena kada se hrvatskom narodu na razne načine pokušalo izbrisati sjećanje, ustvrdio je da se „onima koji i danas pokušavaju umanjiti, izbaciti iz života našeg čovjeka prave vrijednosti možemo oduprijeti samo ako se budemo držali zajedno s Kristom u mislima, stavovima, životima“.
„Samo našim življenjem zajedništva na temeljima Božje riječi i euharistije – hrani kruha života moći ćemo se oduprijeti onima koji žele izbrisati sve ono što je bilo iza nas“, istaknuo je mons. Belobrajdić. Vjernicima je poručio da svoje življenje stave pod zaštitu nebeske Majke Pomoćnice kršćana – „da otvori, omekša naša srca kako bismo istinski mogli čuti Božju riječ, hraniti se kruhom života“. Potaknuo je da stradalima kojih su se te večeri spominjali izraze zahvalnost, mole za pokoj njihovih duša i zauzimaju se za dostojanstvo spomena njihovih stradanja. Posvijestivši da čovjek umire dva puta, prvi put kada napušta ovaj život i drugi kada bude zaboravljen, zamolio je vjernike da „ne dopuste da naši dragi pokojnici umru i drugi put“.
Misno slavlje animirali su pjevači župe Gospe Brze Pomoći. Prije mise molili su krunicu i litanije nebeskoj Majci.