Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitvena osmina treće večeri u osječkoj Zajednici MiR

Osijek (IKA)

Ekumenski molitveni hod treće večeri Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana održan je 22. siječnja u Katoličkoj laičkoj zajednici Molitva i Riječ (MiR) u Osijeku.

Molitveni susret otvorila je Katica Krček, voditeljica osječke podružnice Zajednice MiR, istaknuvši kako se laici molitveno sabiru petkom moleći „da svi budu jedno“, a tu su nakanu „mirovci“ oživjeli na poseban način u osmini, uz geslo „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (Iv 15, 5-9), priređujući molitveni program u dvorani te i u MiR-ovoj kapelici gdje je održano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Laici su u kapelici molili na način prve vigilije (monaške molitve) ili bdjenja po uzoru na sestre iz Grandchampa koje su priredile molitveni sadržaj za SMO 2021. godine. Tijekom prve vigilije (bdjenja) pročitan je psalam 103. i Ivanovo evanđelje (Iv 15, 1-17), molitelji su pjesmom slavili Trojedinoga Boga, razmatrali Riječ u šutnji i u molitvi vjernika.

U središte prve vigilije stavljeno je jedinstvo i cjelovitost osobe te naše ostajanje u Kristu, a poslije pjesme „Dođi Duše Presveti okupljeni su razmatrali biblijske tekstove priređene za peti dan Molitvene osmine s temom „Dati se promijeniti Božjom riječju“ (Iv 15, 3). Molitelji su imali prigodu izreći osobne meditacijske poticaje za jedinstvo kršćana te je klanjanje završeno molitvom sestara iz Grandchampa: „Moli i radi da dođe Kraljevstvo Božje. Dopusti da u tvojoj svakodnevici rad i tišina zažive pomoću Božje riječi. U svemu očuvaj unutarnju tišinu da ostaneš u Kristu. Neka te prožme duh blaženstava: radost, jednostavnost i milosrđe.“ Susret dvanaestoro sabranih u MiR-u su vodili: Katica Krček te bračni par Krček, Anica i Krešimir.

Budući je izostalo tradicionalno ekumensko zajedništvo s predstavnicima Crkava i crkvenih zajednica zbog pandemijskih okolnosti i uvažavanja preporuke Ekumenske koordinacije osječke regije da svi mole u svojim prostorima po pripremljenom molitvenom priručniku, vjernici su ekumenskim nakanama pridružili želju da tiho, tiše no inače kršćansko zajedništvo progovori djelima kršćanske ljubavi i vidljivim brojnijim, ali i češćim sabiranjima. „Bog želi, tako nas uči Isus, da se usmjerimo k njemu i ostanemo s njime. On strpljivo čeka da budemo s njime sjedinjeni u ljubavi i da zahvaljujući tome donosimo rod, koji svima donosi život. No, mi smo skloni, kada se suočavamo s ljudima koji su drukčiji od nas, povlačiti se u sebe i gledati samo na ono što nas razdvaja. Poslušajmo stoga Krista koji nas zove da ostanemo u njegovoj ljubavi i da tako donosimo bogat rod“, poručili su voditelji molitvenoga programa u Zajednici MiR.