Budi dio naše mreže
Izbornik

Monografija “Donjokaštelanska svakodnevica 1900-1939.”

Monografija prikazuje ondašnja Kaštela, oslikavajući življenje i životno okruženje, posebice malog čovjeka. Obrađeni su svi važniji događaji i pojave, predstavljene sve ustanove i istaknute osobe

Monografija “Donjokaštelanska svakodnevica 1900.-1939.” Mladena Domazeta i Marina Vuletina vjerno prikazuje ondašnja Kaštela, oslikavajući življenje i životno okruženje, posebice malog čovjeka. Obrađeni su svi važniji događaji i pojave, predstavljene sve ustanove i istaknute osobe.
U istraživanju vjerskih, kulturnih, prosvjetnih, društvenih, gospodarskih i urbanističkih događanja u tijeku prve polovice XX. stoljeća, autori su se najviše koristili župnim arhivom u Kaštel Novom, ondašnjom publicistikom, raznim obiteljskim spisima, usmenim predajama te sačuvanim svjetlopisima (fotografijama) kao izravnim svjedočanstvima o životu u Donjima Kaštelima od 1900. do 1939. godine. Pregled donjokaštelanske svakodnevice razvrstan je kronološkim i tematskim slijedom.

U povijesnom prikazu pozornost je posvećena crkvama i vjerskom životu, posebno bratovštinama, procesijama i božićnim običajima. Predstavljena su i kulturna društva, pjevačka društva i limene glazbe, te prikazano njihovo značenje u svakodnevnom životu Kaštel Staroga, Novog i Štafilića. Zanimljiv je i opis gospodarskih prilika u poljodjelstvu, veletrgovini, obrtničkim, trgovačkim i ugostiteljskim radnjama te u turizmu i prometu. Turizam, koji se počeo razvijati krajem XIX. stoljeća, već je početkom XX. st. privukao velik broj turista, jer je kaštelanska rivijera smatrana najljepšom na Jadranskoj obali. Podižu se brojna prenoćišta za goste, a u hotelu “Palace”, koji je otvoren 1928. godine, sve su brojniji posjetitelji iz inozemstva. U njemu je boravio na odmoru 1932. g. i zagrebački nadbiskup Antun Bauer sa svojim tajnikom Alojzijem Stepincem.
Neobični su i prikazi šetnica i perivoja, kao i noćnog života. Svakodnevica prve polovice XX. stoljeća dočarana je kroz društvene zabave, druženja u prirodi, popodnevni odmor, jelovnik, kaštelansku nošnju, humor, sport, karnevale. Istaknuti Donjokaštelani, osobito oni koji nadilaze zavičajne okvire, posebno su predstavljeni.

Vrijednost monografiji daju i brojni slikovni prilozi: preslici dokumenata, crteži, fotografije i zemljovidi, popraćeni pjesničkim ostvarenjima, izrekama i natpisima vezanima uz donjokaštelansku prošlost. Na kraju se nalazi popis izvora i literature, rječnik zavičajnih izričaja, kazalo imena te sažeci na engleskome, talijanskom i njemačkom jeziku. (ika-mm/mjv)