Budi dio naše mreže
Izbornik

Monografija “Visočane” don Ivana Kevrića

1709

Predgovor monografije napisali su zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, povjesničar dr. don Eduard Peričić i etnolog prof. Livio Marijan

Monografija “Visočane” don Ivana Kevrića posvećena je župi i mjestu Visočane kod Zadra. U uvodnom dijelu monografije nalazi se dio o plemenima i obiteljima, te povijesni prikaz Visočana, od prvoga pisanog spomena mjesta 1318. godine i župe od 1446. godine. Nabrajaju se plemena i obiteljska prezimena na temelju crkvenih matica i povijesnih zapisa, te se prati povijest od najstarijih vremena po raznim povijesnim razdobljima do najnovijih događanja u Domovinskom ratu.

Autor je iscrpno prikazao i povijest župne crkve Sv. Ante Padovanskog, njezina zvona, župnu kuću te staru crkvu Sv. Mihovila arkanđela na groblju. Posebno je iscrpni dio o svećenicima koji su službovali u Visočanima te o svećenicima rodom iz te župe. Iz Visočana je rodom bio o. Josip Milunović (1709-1759), isusovac, profesor i književnik. Zanimljiv dio monografije su i “Sjećanja”, koja sadrže opise starih običaja i nekadašnjeg života u mjestu, a taj dio popraćen je pjesmama autora monografije. Na kraju knjige nalazi se mala zbirka narodnih pjesama koje su nekada pjevane u Visočanima.
Posebni dio govorio o cesti i školi, te na kraju o iseljenicima, koji su popisani po obiteljima, a obuhvaćaju Visočance, ali i iseljenike susjednog Poličnika. Predgovor monografije napisali su zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, povjesničar dr. don Eduard Peričić i etnolog prof. Livio Marijan. Monografija se može nabaviti u Župnom uredu Visočane, 23 241 Poličnik. (ika-lm/mjv)