Budi dio naše mreže
Izbornik

MONS. OBLAK NA 900 METARA NADMORSKE VISINE

Starigrad Paklenica (IKA )

Starigrad Paklenica, 16. 8. 1997. (IKA) - Kapela Marijina Uznesenja u Velikome Rujnom na Velebitu, iznad Starigrada Paklenice, na 900 metara nadmorske visine i ove je godine na Veliku Gospu dočekala hodočasnike planinare. Euharistijsko slavlje predvodio

Starigrad Paklenica, 16. 8. 1997. (IKA) – Kapela Marijina Uznesenja u Velikome Rujnom na Velebitu, iznad Starigrada Paklenice, na 900 metara nadmorske visine i ove je godine na Veliku Gospu dočekala hodočasnike planinare. Euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni zadarski nadbiskup Marijan Oblak u zajedništvu sa starogradskopakleničkim župnikom Mijom Stijepićem i o. Jozom Milanovićem, benediktincem iz obnovljenoga starohrvatskog kraljevskog samostana na Čokovcu iznad Tkona.
Već iste večeri nadbiskup Oblak je predvodio velikogospojinsko euharistijsko slavlje na morskoj razini u Pagu. Misa je slavljena nakon što je u pašku zbornu crkvu Marijina Uznesenja stigao ophod sa zavjetnim Gospinim kipom koji se čuva u crkvi na mjestu gdje je grad Pag stajao do 15. stoljeća. Kip je dragocjeno gotičko umjetničko djelo iz 12. stoljeća. U zbornoj crkvi u sadašnjem Pagu ostaje do blagdana Male Gospe, kad se opet u ophodu vraća u Stari grad.