Budi dio naše mreže
Izbornik

MUSLIMANSKA VOJSKA VRATILA FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Zagreb (IKA )

Muslimanska je vojska, kako je priopćeno iz provincijalata bosanskih franjevaca, vratila franjevcima samostan u Gučoj Gori, nedaleko Viteza (BiH). Samostan je djelomično oštećen, ali je upotrebljiv za stanovanje.

Zagreb, 14. 7. 1994. (IKA) – Muslimanska je vojska, kako je priopćeno iz provincijalata bosanskih franjevaca, vratila franjevcima samostan u Gučoj Gori, nedaleko Viteza (BiH). Samostan je djelomično oštećen, ali je upotrebljiv za stanovanje. U samostanu u Gučoj Gori trenutno se nalaze dvojica franjevaca.
Želja je bosanskih franjevaca, kako to ističe njihov provincijal fra Petar Anđelović, što prije vratiti se u samostane u Bosni jer smatraju da će njihovim povratkom biti omogućen i lakši povratak izbjeglih vjernika. Tijekom rata u Bosni franjevci nisu napuštali svoje vjernike u Sarajevu. U gradu djeluje nekoliko franjevaca, među kojima je i urednik jedinih bosanskih katoličkih novina “Svjetla Riječi” fra Ljubo Lucić. Početkom rata srpske su snage oduzele franjevcima zgradu franjevačke teologije u Sarajevu i protjerale profesore i studente, pa teologija već dvije školske godine djeluje u samostanu zagrebačke franjevačke provincije u Samoboru, nedaleko Zagreba. Bosanski se franjevci nadaju da će im bosanske vlasti dati novu zgradu u Sarajevu kako bi se teološki fakultet što prije mogao vratiti u taj grad.