Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Dubcu proslavljena zaštitnica Župe Dubrovačke Gospe od Obrane

Dubac (IKA)

Nebeska zaštitnica Župe Dubrovačke Gospa od Obrane proslavljena je 2. svibnja, na prvu nedjelju u mjesecu, kod njoj posvećene crkve na Dubcu.

Tijekom dana bilo je više slavlja mise, a župnik župe u Mandaljeni don Vilim Petrović predslavio je misu u 10 sati.

Nakon navještenog Evanđelja o susretu Blažene Djevice Marije i Elizabete, župnik Petrović u propovijedi je naveo četiri misli za koje smatra da su u ovom vremenu dominantne.

Prva misao glasi: „Ako nemate što da radite, radite na sebi tu uvijek ima posla.“ Promišljajući o pročitanom kazao je da je današnji svijet u žurbi pa se zapitao nije li Bog u ovom vremenu pandemije, uz ostalo, potaknuo čovjeka da nađe malo vremena za sebe, za Boga i da na sebi malo poradi.

Druga misao glasila je: „Sine, ja se u ovom svijetu baš ne snalazim, baš kao ni ti. I sve što ti mogu reći, jest: Ne dozvoli da ubiju čovjeka u tebi.“ Zašto se ne snalazimo?, upitao se propovjednik. Zato što bi čovjek htio u ovom vremenu preuzeti ulogu Boga.

Potom je pročitao i treću misao: „Mi živimo u svijetu gdje je sahrana važnija od pokojnika, gdje je svadba važnija od ljubavi, gdje je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže, a preziremo sadržaj.“ Poručio je da se u ovom vremenu treba osloniti na onoga koji daje sigurnost i na onu koja nas zagovara i prati na našem životnom putu, kada više nemamo sigurnu ruku oca i majke, prijatelja, institucija i sl.

Zadnja misao koju je naveo glasila je: „Čovjek pokaže pravo lice u bolesti, žena pokaže pravo lice u neimaštini svoga supruga, braća prilikom nasljedstva, prijatelj u teškoj situaciji, a ruka pružena u pravom trenutku pamti se cijeloga života.“

Župnik Mandaljene na kraju je izrekao kratku molitvu: „Gospodine, dok ti pokazujemo svoje pravo lice ti nam ostaješ prijatelj. Ispruži svoju ruku na Župu dubrovačku i blagoslovi sve njene stanovnike.“

Mise na Dubcu slavili su predstavnici franjevaca, dominikanaca i isusovaca te župnici župa u Župi dubrovačkoj. Osim župnika Mandaljene don Vilima Petrovića, mise su predslavili župnik Brgata i Postranja don Nikola Berišić, te župnik u Mlinima don Miljenko Babaić. Sve mise slavljene su na otvorenome.