Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Platku blagoslovljena kapelica sv. Huberta

Platak (IKA)

U subotu 7. studenog na Platku, omiljenom riječkom izletištu, okupio se veliki broj obitelji, planinara i šetača koji su sa zanimanjem pogledavali prema kapelici sv. Huberta oko koje su se u svečanim lovačkim odorama okupili lovci plavo-zelene županije na misnom slavlju i blagoslovu kapele.

Misno slavlje predvodio je kancelar Riječke nadbiskupije preč. Marko Gregić koji je na početku prenio pozdrave riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića. Propovijedao je vlč. Marijan Žderić, župnik župa sv. Antuna Padovanskog u Čabru, sv. Vida mučenika u Prezidu i sv. Andrije apostola u Tršću. Suslavili su župnik Župe sv. Mihovila ark. u Jelenju vlč. Ivan Milardović,  župnik in solidum Župe sv. Mihovila ark.  vlč. Miroslav Pergl te umirovljeni svećenik mons. Pero Zeba. Kapela je postavljena zahvaljujući inicijativi Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije u povodu 25. godišnjicu djelovanja Lovačkog saveza PGŽ.

“Sveti Hubert zaštitnik je lovaca i lova, a mjesto na kojemu je kapelica postavljena i blagoslovljena je znakovito.  Na tom proplanku spajaju se gorski i primorski dio naše Županije, a znamo da brdo, proplanak, planina označavaju još bližu povezanost s Bogom”, kazao je vlč. Žderić u propovijedi.

“Bog se sv. Hubertu objavio u svjetlećem križu kojega mu je pokazao jelen i u tom križu ovaj svetac prepoznao je poziv da život posveti Kristu.  Priroda i lov doveli su ga Bogu”, rekao je propovijednik.

“To nas potiče na zahvalnost Bogu za prirodu te brigu o njoj. Osobito je to povlastica lovaca čije aktivnosti u velikoj mjeri se odnose na očuvanje staništa, uzgoj divljači, a tek  manji dio vezan je uz lov.  Lovcima je poručio da u zimskim mjesecima kada se brinu o životinjama, kao u danima lova, uvijek budu zahvalni Bogu za životinje”.
“Bog je čovjeku dao slobodu koja je povezana s odgovornošću, a isto tako dao mu je i prirodu da njome upravlja kao dobar gospodar. Oni koji uništavaju prirodu, ne ponašaju se onako kako to od nas očekuje Bog. Upravo ste vi oni koji su stalno u prirodi i oni koji su svjesni što to znači uništavanje okoliša, jer ukoliko bi samo lovili, brzo bi nestalo divljih životinja. Zbog toga se uvijek brinite da se ne naruši ravnoteža u prirodi”.

Zaključujući propovijed istaknuo je da su sva udruženja vrijedna ukoliko u njima okupljaju ljude koji jedne druge gledaju s onim poštovanjem kakvim nas gleda Bog te jedni druge podupiru kako bi živjeli one vrijednosti koje nas je Bog naučio.

Kapelica sv. Huberta nalazi se u neposrednoj blizini lugarnice Šumarije Rijeka i izgradnju je sufinancirala Primorsko-goranska županija sa 50.000 kuna. Događaju je nazočio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa svojim suradnicima, kao i predsjednik Lovačkog saveza PGŽ Josip Malnar.