Budi dio naše mreže
Izbornik

Na tradicionalnom 47. hrvatskom hodočašću u Altötting 40-ak hodočasnika pješaka

Altötting (IKA)

Unatoč svim otkazanim hodočašćima diljem Bavarske ipak je održano tradicionalno 47. hodočašće Hrvata Bavarske. Skupina od 40-ak hodočasnika iz Hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim u to poznato bavarsko i njemačko marijansko svetište hodočastila je pješice, kao prvi hodočasnici ove godine.

U petak rano ujutro, 26. lipnja hodočasnike je misom i blagoslovom u župnoj kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu ispratio župnik fra Petar Klapež. Na tom zajedničkom hodočasničkom putu odvažno se koračalo istom svetom vjerom, svatko sa svojim posebnim nakanama i zavjetima, ali i moleći se Nebeskoj Majci do posljednjeg zrnca krunice, da očuva našu katoličku vjeru i naš hrvatski identitet. 

Drugo misno slavlje za hodočasnike u crkvi Krista Kralja u Waldkreiburgu na hrvatskom jeziku predslavio je gvardijan samostana sv. Gabrijela fra Edvard Sokol. Njegova je snažna poruka o nošenju težine križa vjernika, o potrebi unutarnje samoće i šutnje koja sve ujedinjuje i zbližava s Gospodinom, pronašla put do srca svih hodočasnika. 

Nakon križnog puta, u predvečerje 27. lipnja hodočasnici su ušli u Altötting. Ispred Kapele milosti (Gnadenkapelle) nije bilo tradicionalne procesije, ali su se svi zajedno zahvalili i pomolili Majci Božjoj.

U nedjelju 28. lipnja u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova gvardijan Sokol još je jednom slavio misu na hrvatskom jeziku. Okupljene hodočasnike, njihove obitelji, rodbinu kao i mnoge druge Hrvate katolike koji su došli na misno slavlje, srdačno je pozdravio i izrazio radost i zahvalu Hrvatima njemački prelat mons. Günter Mandl.