Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Veternici održan 100. Vikend posta molitve i šutnje

Veternica (IKA)

U Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici, od 29. studenoga do 1. prosinca održan je 100. po redu Vikend posta, molitve i šutnje.

Ovaj jubilarni Vikend osobit je i po tome jer se poklopio i s prvom nedjeljom došašća kad započinje nova liturgijska godina. Tako je dvadeset sudionika iskoristilo ovu duhovnu obnovu kroz predavanja, post, molitvu i u potpunoj šutnji za svoj osobni duhovni rast kao i za početak ovog lijepog vremena došašća.

U ovom nekadašnjem pavlinskom samostanu, koji se prvi put spominje 1507. godine, a danas je obnovljen u prekrasnu “duhovnu oazu mira”, ovakve, a i ostale duhovne vježbe održavaju se od 2011. godine, tj. od samog otvorenja Duhovnog centara. Zbog osobitog položaja, prirodne ljepote i samog duhovnog ozračja koje se i danas može ovdje doživjeti, vjernici mogu doista pronaći duhovnu hranu i uvjeriti se da zaista “Bog u tišini progovara”, kako glasi i geslo “Vikenda posta, molitve i šutnje”.

Sudionici ovih dosadašnjih 100 Vikenda posta, molitve i šutnje bili su vjernici laici koji su se pojedinačno i osobno prijavljivali iz čitave Hrvatske i šire, zatim vjeroučitelji, a od ove godine održane su i omogućene su ovakve duhovne vježbe i svećenicima.

Od prvog termina 2011. godine pa do ovog stotog, predavanja i brigu za duhovni program Vikenda posta, molitve i šutnje ima preč. Damjan Koren, ravnatelj Duhovnog centra. Za tehničke pripreme, kontakte sa sudionicima i brigu za sam tijek i odvijanje cijelog Vikenda zadužena je Branka Martinek, suradnica u vođenju Duhovnog centra.