Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalna služba zajedništva – novi naziv za koordinaciju katoličkih karizmatskih zajednica u Hrvatskoj

Zadar (IKA)

Nacionalni susret vodstava katoličkih karizmatskih zajednica, grupa, udruga, ustanova i domova molitve okupio je 170 duhovnika, voditelja i suradnika karizmatskih zajednica iz Hrvatske, BiH, Austrije i Njemačke, a dio su katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom' (ODS). Zadnji, četvrti dan toga susreta završen je u nedjelju 2. prosinca u hotelu Kolovare u Zadru.

Katolička karizmatska obnova Hrvatske okuplja oko 3.500 ljudi u 80 karizmatskih zajednica u Hrvatskoj, četiri podružnice Hrvata u Njemačkoj i Austriji te dvadesetak karizmatskih zajednica u BiH. Nova i značajna odluka sudionika toga nacionalnog susreta je u tome da se dosadašnje zajedničko tijelo koje se zvalo Koordinacija, sada zove ‘Nacionalna služba zajedništva’. To je rezultat poticaja koje papa Franjo čini u dodatnom osnaživanju, povezivanju i afirmaciji katoličke karizmatske obnove u Crkvi diljem svijeta i po utemeljenju novoga tijela s pontifikalnim pravom karizmatskog zajedništva u svijetu, a zove se CHARIS.

Na susretu se podsjetilo na genezu nastajanja ODS-a u Hrvatskoj. Mnoge duhovne stvarnosti karizmatskog djelovanja ODS-a u Hrvatskoj povezale su se 2004. g. u svoje predstavničko tijelo najprije u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pod nazivom ‘Koordinacija karizmatskih zajednica u Zagrebačkoj nadbiskupiji’. God. 2010./11. Koordinacija karizmatskih zajednica nastala je i u Splitsko makarskoj nadbiskupiji. Postoji još Koordinacija karizmatskih zajednica u Gospićko-senjskoj biskupiji, a ostale nastaju po metropolijama. Do sada je održano nekoliko susreta članova odnosno vodstava ODS-a iz Hrvatske u Zagrebu, Splitu i Međugorju. Godine 2016. u Mariji Bistrici održan je prvi nacionalni susret voditelja karizmatskih zajednica, a ovaj u Zadru bio je drugi nacionalni susret vodstava ODS-a. Na susretu u Mariji Bistrici 2016. g. osnovana je Nacionalna koordinacija koja je dobila potvrdu prepoznavanja od strane Međunarodne katoličke karizmatske službe u Vatikanu – ICCRS-a.

Nacionalna služba zajedništva katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Hrvatske na tragu je inicijative pape Franje koji želi sve duhovne stvarnosti u svijetu, po njihovim predstavništvima u državama gdje djeluju, objediniti u jednu službu. Na tom tragu će se ICCRS i Katoličko bratstvo (Katoličko bratstvo ima 120 zajednica diljem svijeta) ujediniti u zajedničko tijelo pod imenom CHARIS. CHARIS je međunarodna služba zajedništva s vatikanskim pontifikalnim pravom koja će službeno početi djelovati na Duhove 2019. godine. CHARIS će okupljati, služiti karizmatskim zajednicama svijeta i poticati sve nacionalne službe zajedništva karizmatskih duhovnih stvarnosti koje će imati svoga predstavnika u skupštini CHARIS-a u Vatikanu.

Koordinatori ODS-a za Hrvatsku Damir Zukan i Lordan Ljubenkov pojasnili su na susretu u Zadru što to znači za daljnje djelovanje i što će povezivati karizmatske zajednice u Hrvatskoj okupljene u novoimenovanoj Nacionalnoj službi zajedništva. Glavna načela po kojima će se izgrađivati zajedništvo su poslušnost Crkvi, odnosno njenim hijerarhijskim autoritetima, kroz jasan i redoviti kontakt sa svojim mjesnim ordinarijem, dakle jedna jednostavna vidljiva poslušnost. Drugo je otvorenost u djelovanju, što znači da voditelji karizmatskih zajednica svoje planove, ideje, pozive koje upućuju drugima, izraze u zajedništvu s Nacionalnom službom, da se obogaćuju sadržajno. Treće je suradnja u Nacionalnoj službi zajedništva, da se usklađuju kalendari karizmatskih zajednica, da se zajedno donose pastoralni planovi i da surađuju u radu tijela. „Osobito raduje da je čovjek koji je sudjelovao u radu i stvaranju CHARIS-a, direktor ICCRS-a Oreste Pesare, rekao kako je Hrvatska jedna od najnaprednijih zemalja što se tiče smjera u izgradnji službe zajedništva jer uključuje veliku većinu karizmatskih duhovnih stvarnosti u Hrvatskoj“ rekao je Ljubenkov.

Na nacionalnom susretu u nedjelju 2. prosinca p. Sebastijan Šujević, član Vijeća duhovnika ODS-a istaknuo je značaj važnog događaja kakav je osnivanje CHARIS-a, koji je osnovan 29. svibnja 2017. g., po aktu vatikanske Kongregacije za laike, obitelj i život, a u skladu s voljom pape Franje. Nedavno je objavljen i Status CHARIS-a. „Pred nama je potreba usklađivanja djelovanja sa Statutom CHARIS-a do Pedesetnice 2019. g. Uputa o kretanju u tom smjeru nije unutarnje naravi nego je odgovor ODS-a na jasan poziv pape Franje glede djelovanja katoličke karizmatske obnove u Crkvi i svijetu. Na nama je da oživotvorujemo to usmjerenje koje Papa traži u svojim sredinama u suradnji s drugima i uz pomoć Nacionalne službe zajedništva. Kao veleposlanici zajedništva, informirajte da se taj korak događa u cijelom svijetu“ potaknuo je p. Sebastijan.

O tom blagoslovljenom događanju i novom tijelu čiju formaciju potiče sam papa Franjo i tako daje novi zamah djelovanju karizmatskih zajednica u Crkvi, sudionicima u Zadru govorio je i Oreste Pesare, direktor ICCRS-a – Međunarodne službe katoličke karizmatske obnove u Vatikanu. „Pesare je izrazio priznanje svemu što ODS čini u Hrvatskoj. On ne hvali nekoga tek tako i ne potvrđuje nešto što nema podlogu. Pesare kaže da je to što se događa u Hrvatskoj lijepi primjer kako izgrađivati zajedništvo. Bdijući da budemo ponizni, čuvajući iskrenost i njegujući međusobno povjerenje utjecat ćemo se i dalje vodstvu Duha Svetoga koji je osnivač ove struje milosti“ rekao je Ljubenkov.

Sudionicima nacionalnog susreta Pesare je poručio: „Duh Sveti čini obnovu u Crkvi i za Crkvu. Duh Sveti uvijek sve obnavlja. Uloga karizmatske obnove je da se obnovi iskustvo Duha Svetoga u Crkvi. Papa Franjo se osobno uključio u povezivanje ODS-a. Papa Franjo zna što je krštenje u Duhu Svetom i govori o zajedništvu u različitosti“ rekao je Pesare, istaknuvši misli pape Franje: „Uniformiranost nije katolička. To nije kršćanski koncept. Nego jedinstvo u različitosti, kao u orkestru, usklađenost i harmonija različitih dionica“.

Četverodnevni susret bio je ispunjen izlaganjima i razmatranjima djelovanja nekih od 84 karizmatske stvarnosti u Hrvatskoj. Među njima su i domovi molitve gdje se svakodnevno slavi Bog. Molitve slavljenja, zahvale i prošnji Bogu za plodonosno služenje Crkvi bile su sastavni dio i toga susreta.

Među izlagačima su bili Damir Zukan i Lordan Ljubenkov, koji su u subotu 1. prosinca izlagali o osobnoj molitvi i razmatranju ‘Kriza preobrazbe – kada radnik postaje voditelj’. Temeljno je da je Isus sadržaj svega zajedništva. Moglo se čuti i da su karakteristike voditelja da: vodi i vuče, a ne gura i ne pritišće; služi i potiče, nije opterećen egom; razumije ljude, ne kritizira; nije rob rezultata, skrbi o zajedništvu; nije puki upravljač, za svakoga ima poseban pristup, ne primjenjuje šablone. Navedeni su i „lijekovi“ za krizu preobrazbe u duhovnom rastu kada se iz faze duhovnog rasta pomagač osamostaljuje i postaje voditelj. To su: imati termin redovitog iskrenog razgovora, razumijevanje funkcioniranja psihologije grupe, škola kreposti treba ići uz školu karizmi, ne uzimati odjednom u vodstvo previše osoba, razlučiti granice u nekom odnosu: prijateljstvo, vodstvo, poslovne, treba prepoznati fazu osamostaljenja i to potaknuti, znati delegirati zadatke i znati donositi zajedničke odluke. Na tom susretu moglo se vidjeti mnoštvo plodova koje Gospodin daje u zajedništvu vjernih i čuti puno korisnoga za što kreposnije i snažnije djelovanje u Crkvi i svijetu. Prema izjavama svih sudionika, najljepše od svega bilo je biti svjedokom Božje ljubavi i radosti u srcima okupljenih.