Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Ercegović

Duće (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je, u nedjelju Božje riječi, 24. siječnja, u župnoj crkvi Svetoga Ante i Gospe od Snijega u Dućama, misno slavlje tijekom kojega je krstio malenu Anicu, peto dijete u obitelji Ercegović.

Milena i Boris Ercegović, uz dvomjesečnu Anicu imaju još jednu kćer i tri sina: Karmen (10), Marko (9), Toni (4) i Matej (1). U koncelebraciji su bili župnik don Ljubo Pavić i don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodio župni zbor.

Nadbiskup Barišić u propovijedi je govorio o Božjoj riječi, o slušanju i naviještanju Božje riječi na koje je pozvan svaki krštenik/ica. „Čovjek je biće riječi i bez riječi ne može živjeti. Što nam znači bogata trpeza jela, ako nemamo topline riječi? Znamo da ne živi čovjek samo o kruhu i piću nego od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta“, kazao je nadbiskup podsjetivši na važnost i težinu riječi naših roditelja, oca i majke, koje su nam donosile i nose ohrabrenje, pohvalu i poticaj. Oni su nas naučili četiri čarobne riječi: molim, hvala, izvoli i oprosti. „Ako nam je toliko potrebna roditeljska riječ, koliko li nam je onda potrebna Božja, stvaralačka riječ?“, upitao je nadbiskup te nastavio: „Riječ nam doziva u sjećanje prošlost ali nas usmjerava budućnosti. U Svetom pismu čitamo da će doći dani kada će čovjek biti gladan riječi Božje. Sramota je država i međunarodnih organizacija da danas mnogi, osobito djeca, umiru od gladi, gladni su kruha, a još je više onih gladnih smisla, života i vrednota. Gladni smo riječi Božje.“

Mons. Barišić podsjetio je kako je papa Franjo u rujnu 2019. godine proglasio Treću nedjelju kroz godinu kao Nedjelju Božje riječi. U tom se svjetlu osvrnuo na prvo biblijsko čitanje, naglasivši da unatoč tome što je prorok Jona htio pobjeći Božjoj riječi, odnosno Božjem pozivu da ide propovijedati obraćenje u Ninivu, prihvatio je i tada se događa obraćenje. „Bog nije mogao za nas više učiniti nego što je učinio u svome Sinu Isusu Kristu. Približio nam se. Obraćenje je riječ koja treba doći do našega uha i srca. Pitamo se od čega se trebam obratiti i prema čemu, komu? Trebamo se obratiti od svoga ega prema Gospodinu.“

Podsjetio je na dvije Božje zapovijedi ljubavi: „Ljubi Gospodina svoga svim srcem, dušom i umom svojim i bližnjega svoga kao samoga sebe!“ dodavši da bi one trebale biti naš program. Na kraju svoje propovijedi naglasio je da bi svaka kršćanska obitelj trebala imati Sveto pismo, redovito ga čitati i na njemu se svakodnevno nadahnjivati. U tom je svjetlu kazao kako je Joe Biden na svojoj inauguraciji za predsjednika SAD-a zakletvu položio na obiteljskoj Bibliji. „To je knjiga obiteljskog stabla. Dobro je imati obiteljsku Bibliju i u nju unositi nove naraštaje. Nastojte subotom u obitelji pročitati nedjeljna čitanja, kako biste se pripremili za nedjeljnu misu. Vlada RH na poticaj Ministarstva za kulturu i medije proglasila je ovu godinu godinom čitanja. Temeljna Knjiga nad knjigama je Sveto pismo. Isus nam je dao sposobnost da možemo čuti i svjedočiti riječ Božju“, istaknuo je nadbiskup Barišić, poručivši im da primaju, žive, svjedoče i navještaju riječ Božju drugima.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Ljubo Pavić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obitelji Ercegović na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Ercegović udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, nadbiskup Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2020. godini na taj način darovano je obiteljima 344.000 kn. Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.