Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Kaleb

Split (IKA)

Na drugu nedjelju došašća 8. prosinca, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župi Gospe Snježne (Vid) tijekom kojeg je krstio malog Ivana, šesto dijete u obitelji Marijane i Dene Kaleba.

U koncelebraciji je bio župnik don Milivoj Čalo, a slavlje je posluživanjem oltarskog stola uveličao Nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić. Liturgijsko pjevanje su animirali mješoviti župni zbor i zbor mladih.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst (Mt 3, 1-12), Nadbiskup je kazao kako je svima u životu potreban vodič koji nas usmjerava prema pravom putu. „Hodočasnici su za vrijeme Pashe ili drugih velikih blagdana često dolazili u jeruzalemski hram kroz pustinju. Obično su putovali večeri zbog jakog dnevnog sunca te bi se na svom putu znali vrlo lako izgubiti. Njihovi suvremenici su im stavljali oznake po putu kako bi mogli doći do cilja. I Ivan Krstitelj ih želi dovesti do cilja te ih zbog toga upozorava na potrebu pripravljanja puta Gospodinu. I nama danas, posebno u ovom adventskom vremenu, treba vodič kako se ne bi izgubili na svojim životnim putevima. Pravi vodič nam je Božja riječ koju smo danas čuli jer nam ona želi pomoći da pobijedimo pustoš u svom život“, istaknuo je mons. Barišić.

Pojasnio je kako egoizam i grijeh prave nerad u našem društvu i životu, dodavši kako nas dovode do gubitka poštenja, solidarnosti i vjernosti. „Egoizam je poremetio sve ljudske odnose. Čovjek je čovjeku postao vuk i udaljili smo se jedni od drugih. Kako bi se to promijenilo, potrebno je obraćenje srca i duše“, nastavio je Nadbiskup.
Govoreći o adventu kao vremenu priprave za susret s nekim, a ne s nečim, mons. Barišić je ustvrdio kako se s betlehemskim djetetom nećemo susresti u trgovinama i na ulicama koje su instrumentalizirale advent za veću potrošnju. „Gospodin nam je u sakramentu krštenja milosno darovao čistoću i žar svoje ljubavi kako bismo otkrili svoje dostojanstvo sinova i kćeri Božjih. Advent nam je izvrsna prilika da vidimo što smo od Njegova žara učinili u svom životu“, konstatirao je mons. Barišić.

Upozorio je i kako je kršćanska vjera puno puta slična kontroliranoj vatri u pećnici, naglasivši kako o vjeri sve manje govorimo u svojim obiteljima. „Nažalost, riječ Bog se u našem društvu najčešće upotrebljava kroz psovku. Ako o Bogu ne pričamo u svojim obiteljima onda sigurno nećemo ni na radnom mjestu niti u našem društvu. Ograničili smo svjetlo naše vjere i protiv toga se trebamo boriti svojim kršćanskim svjedočenjem“, rekao je Nadbiskup.

Čestitajući obitelji Kaleb na šestom djetetu, mons. Barišić je pojasnio kako pustinja prevladava tamo gdje nema života. „Obitelj je temeljna stanica našega društva. Potrebne su nam obitelji s puno djece jer se takva djeca uče dijeliti, uče se trpljenju i ne postaju egoistična. Iz krize ćemo izaći tek onda kada kao društvo počnemo cijeniti ljubav, žrtvu i ulogu majčinstva i očinstva“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Milivoj Čalo zahvalio je Nadbiskupu na njegovoj prisutnosti te obitelji Kaleb na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Kaleb udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.