Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić na svećeničkoj skupštini Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Skupština svećenika Gospićko-senjske biskupije održana je u ponedjeljak 21. listopada u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Nakon zajedničke molitve Trećeg časa, skupštinu je otvorio domaćin biskup Zdenko Križić, te posebno pozdravio predavača predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Nadbiskup Puljić u predavanju je iznio i pregled radova susreta u Vatikanu na koji je papa Franjo u veljači pozvao predsjednike biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na Papin govor u „Kraljevskoj dvorani“ 24. veljače. Nakon predavanja razvila se rasprava te je uslijedio kraći odmor.

Biskup Križić u nastavku skupštine predstavio je aktualno stanje u biskupiji. Osvrnuo se na ovogodišnje kadrovske promjene te najavio svećeničko ređenje Marija Kralja početkom došašća i đakonsko ređenje trojice bogoslova. Uz neke konkretne upute svećenicima spomenuo je između ostaloga potrebu sanacije objekata na Udbini te izgradnju svećeničkog doma i samostana karmelićanki, kao i potrebu početka priprave za obilježavanje 500. obljetnice rušenja crkve u Oštarijama 2021. godine. Biskup je govorio i o duhovnim zvanjima, pitanju rada s ministrantima i promicanju katoličkoga tiska u župama. Mons. Križić najavio je Korizmeno hodočašće u senjsku katedralu 28. ožujka sljedeće godine.

Nakon što je generalni vikar mons. Marinko Miličević dao smjernice za rad u Godini mladih, podnijeta su izvješća i obavijesti iz biskupijskih ustanova i ureda. Potom je biskup Križić predstavio biskupijski Pastoralni plan s posebnim naglascima između ostaloga na hodočašće u Rim, duhovne vježbe i rad na promociji duhovnih zvanja. Svećenička skupština, na kojoj su sudjelovali svi svećenici i redovnici s područja biskupije, završena je zajedničkim objedom u ordinarijatu.