Budi dio naše mreže
Izbornik

NAGAĐANJA O PAPINOJ OSTAVCI

Knjiga uglednoga belgijskog kardinala Godfrieda Danneelsa: "U potpunoj slobodi - šest razgovora s kardinalom", koja je ovih dana izašla u Belgiji, gdje su se okupili predstavnici Europskih bisksupskih konferencija, a bit će predstavljena 23. listopada u Bruxellesu, ponovno je izazvala raspravu o mogućoj ostavci pape Ivana Pavla II.

Knjiga uglednoga belgijskog kardinala Godfrieda Danneelsa: “U potpunoj slobodi – šest razgovora s kardinalom”, koja je ovih dana izašla u Belgiji, gdje su se okupili predstavnici Europskih bisksupskih konferencija, a bit će predstavljena 23. listopada u Bruxellesu, ponovno je izazvala raspravu o mogućoj ostavci pape Ivana Pavla II. Polazeći od činjenice da biskupi, kad navršavaju 75 godina života, moraju dati ostavku na svoju službu, kardinal Danneels smatra da se pitanje ostavke mora postaviti i Papi. On priznaje da ne bi bio iznenađen, kada bi i Ivan Pavao II., nakon proslave Velikog jubileja, dao ostavku. Budući da belgijski kardinal uživa veliki ugled u kardinalskom zboru i u vatikanskim krugovima, mnogi vjeruju da on raspolaže informacijama o mogućnosti povlačenja 80-godišnjeg Pape. To više što ovaj Papa često iznenađuje svojim pothvatima. Glasnogovornik Svete Stolice Joaquin Navarro Valls, koji se nalazi na međunarodnom kongresu o sredstvima društvenog priopćavanja u Španjolskoj, kratko je komentirao nagađanje kardinala Danneelsa, izjavivši da je to njegovo osobno mišljenje.
To nije prvi put da se nagađa o ostavci pape Ivana Pavla II. U povijesti je već bilo takvih slučajeva, a i kanonsko pravo predviđa tu mogućnost, istaknuo je za IKA-u jedan od urednika Hrvatskoga programa Radio Vatikana Aldo Sinković. Tu je mogućnost međutim u više navrata isključio sam papa Wojtyla. Izričito je o tome govorio malo prije navršene 75. godine života, dobi kada biskupi i kardinali idu u mirovinu. “Prije svega, obnavljam pred Kristom svoju ponudu služiti Crkvi sve dok on to hoće. Prepuštam se posvema njegovoj svetoj volji. Prepuštam njemu da odluči kako i kada me želi skinuti s te službe”, rekao je Papa 17. svibnja 1995. Godinu dana ranije rekao je profesoru Gianfrancu Fineschiu, koji ga je liječio u rimskoj bolnici Gemeli, kada je bio slomio kuk: “Profesore, vi i ja imamo samo jedan izbor. Vi me morate izliječiti, a ja moram ozdraviti, jer nema mjesta za jednoga počasnog, umirovljenog Papu”. Krajem protekle godine, kada se ponovno osvrnuo na mogućnost svoje ostavke, papa Ivan Pavao II. nije bio tako jasan. Bilo je to 21. prosinca, prigodom božićnih čestitki rimske kurije. Sveti je Otac tada primijetio kako i dalje namjerava voditi Crkvu unatoč osobnih tjelesnih slabosti. Osvrćući se na sv. Petra, Papa je tada rekao, misleći vjerojatno na sebe: “Po Kristovoj moći sveti je Petar mogao upravljati Crkvom unatoč svojih osobnih slabosti”.
“Ne vjerujem dakle da papa Ivan Pavao II. misli u skoroj budućnosti dati ostavku. Već se, naime, priređuju razni programi njegovih putovanja”, rekao je Sinković. U proljeće namjerava posjetiti Ukrajinu, zatim, ako političke prilike budu to omogućile krenuti stopama apostola Pavla u Siriju, Maltu, a možda i Grčku. U srpnju ga očekuju njegovi sunarodnjaci u Poljskoj, a na jesen, ako bude sve išlo po planu mogao bi posjetiti Oceaniju, gdje bi objavio apostolsku pobudnicu izvanredne Sinode biskupa tog kontinenta, koja je protekle godine održana u Vatikanu. U daljnjoj budućnosti bi tako nešto ipak bilo moguće. (ika-as)