Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakladnička kuća „Salesiana“ predstavljena u Kaštel Sućurcu

Kaštel Sućurac (IKA)

Nakladnička kuća „Salesiana“ predstavila je svoja izdanja na književnoj večeri u subotu 1. listopada u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

U uvodnoj riječi ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renate Dobrić istaknula je da je suradnja sa Salesianom pokrenuta prije Uskrsa 2020. godine, kada je Pere Eranović, glumac Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u organizaciji Gradske knjižnic „Kaštela“ čitao priče iz Salesianine „Biblije za velike i male“ te je snimljeni sadržaj postavljan na YouTube kanal kaštelanske knjižnice. „Budući da su reakcije roditelja i djece bile izvrsne, suradnja sa Salesianom je nastavljena, a njihovo gostovanje na splitskom sajmu knjiga bila je prilika za realizaciju susreta uživo u Kaštelima, tj. u GKK-u.“

Pred brojnom publikom, koja je u Sućurac pristigla iz Kaštela, Splita, Trogira i Solina, Salesianina izdanja predstavili su don Mihovil Kurkut i Marin Periš, a pridružila im se i urednica portala „Žena vrsna“ Katarina Matijaca iz Kaštel Lukšića. Kao majka osmero djece govorila o svojim iskustvima u odgoju djece te o obiteljskoj sklonosti prema Salesianinim književnim uspješnicama. Don Mihovil je prilikom predstavio glavne vrijednosti salezijanske nakladničke kuće koja je prvenstveno usmjerena na djecu, mlade i roditelje. Govorio je i zašto je odgoj djece i mladih u današnje vrijeme vrlo važan.

U okviru književne večeri prikazano je nekoliko videozapisa, za koje je prvenstveno odgovoran Marin Periš, koji je ujedno govorio o tome kako Salesiana mladima svoje knjige približava na način koji se njima najviše sviđa, odnosno uz pomoć humora, videozapisa, infografika te putem svih mogućih društvenih mreža.

Prikazavši videozapis u kojemu su glavni glumci mladi „skejteri“, Marin Periš nasmijao je nazočne i dobio veliki pljesak rekavši da će „ekipa iz Salesiane popeti se ne samo na „skejt“, nego i na Mount Everest ako će se na taj način približiti mladima“.

„Mi u Salesiani ne želimo biti samo izdavači knjiga nego želimo ići u susret ljudima u župama, školama, na ulici i na svim ostalim mjestima gdje se mladi okupljaju, i to sve uz komunikaciju prilagođenu današnjem vremenu i današnjoj generaciji“, rekao je don Mihovil. Napomenuo je da je u tijeku Salesianin projekt „Evo me“ – odgojno evangelizacijski projekt župne kateheze u koji je uključena i župa u Kaštel Lukšiću.

„Don Bosco nas je zarazio idejom da u svakoj osobi, pogotovo svakoj mladoj osobi, moramo pronaći točku koja je otvorena prema dobru. Naša misija je pomoći mladima da pronađu tu točku, uz veliko razumijevanje njih samih jer je danas vrijeme u kojemu smo svi mi, a pogotovo mladi, preopterećeni svakodnevnim priljevom brojnih informacija, nerijetko proturječnih“, rekao je don Mihovil. Dodao je, uz smijeh,  da mladi na sajmu knjiga najviše kupuju Salesianin naslov „Knjiga za nesavršene roditelje“.

Nakon službenog dijela večeri u okviru kojeg su predstavljene Salesianine književne uspješnice, susret se pretvorio u zanimljivu tribinu na kojoj su, najčešće uz smijeh, razmijenjena mišljenja između predstavljača, mladih i roditelja o odgoju u današnje vrijeme.