Budi dio naše mreže
Izbornik

Nametljive vjerske sekte u Bugarskoj

Sofija (KAP/IKA )

U Bugarskoj Pravoslavnoj Crkvi raste zabrinutost zbog sve jačeg prodiranja sekti, odnosno novih vjerskih zajednica koje dolaze iz inozemstva.

Sofija, 12. 2. 1994. (KAP/IKA) – U Bugarskoj Pravoslavnoj Crkvi raste zabrinutost zbog sve jačeg prodiranja sekti, odnosno novih vjerskih zajednica koje dolaze iz inozemstva. U zapadnim zemljama školovani članovi tih sljedbi – kao što su “Svjedoci Jehove”, “MOON”, “Krišna”, “Bijelo bratstvo” ili “Sionska istina” nastoje pridobivati nove članove priredbama, knjigama i kućnim posjetima. U posljednje vrijeme u Bugarskoj je službeno ubilježeno više od 150 različitih sljedbi. Svaka se od njih prijavljuje kao “vjerska zajednica”. Svoju djelatnost najviše usmjeravaju prema mladeži.
Mnogi se roditelji žale da im sljedbe “otimaju djecu”, da se tako mladi “otuđuju” od obitelji, da se čak navode na samoubojstvo. U bugarskim novinama sve je više članaka u kojima se tvrdi da sekte potiču kriminal među mladima. Osobito da ih navode na samoubojstvo. Naslovi su takvih članaka, među ostalim, “Okultne sekte žrtvuju maloljetnike” ili “Sekte pokazuju put u vječnost”. Posebno su na udaru novina sekte “Riječ života” – geslo joj je: Umri mlad! – i “Sionska istina”.
Ministar obrane zabrinut za vojnički moral
Očajni roditelji maloljetnih članova takvih sekti upravo su se sastali s članovima parlamenta kako bi predložili novi zakon protiv inozemnih i domaćih promicatelja sekti. Bugarski ministar obrane Valentin Aleksandrov ima poseban razlog za protivljenje sektama. On strahuje da će sekte djelovati na vojne obveznike da pribjegnu prigovoru savjesti protiv uzimanja oružja i zatraže rasporedbu u civilne službe.
I u samoj Pravoslavnoj Crkvi bilo je već više dogovora kako bi se zaustavio prodor sekti. Spremaju se pružati ljudima više vjerskih informacija i sustavno organizirati crkveno djelovanje među mladeži. Iz tih se krugova čuje da će prodor sekti napokon prisiliti Crkvu da počne činiti ono što je već davno morala činiti. Sve se otvorenije govori da širenju sekti osobito pogoduje nesloga među pravoslavnim kršćanima. Saznaje se da ima ondje pravoslavnih koji čvrsto pristaju uz patrijarha Maksima, a ima i onih koji zahtijevaju da se on povuče. Taj sukob koji traje više od dvije godine čini Crkvu neprivlačnom za nove obraćenike.